"Zločine Lukašenkove diktature" je treba preiskati, je poudarila v govoru pred češkim senatom ter dogajanje doma primerjala z zatrtjem praške pomladi.

Po lanskih predsedniških volitvah, na katerih naj bi po trditvah oblasti z veliko večino že šestič zapored slavil Lukašenko, so Belorusijo pretresli množični protivladni protesti, ki pa jih je policija brutalno zatrla.

Tihanovska je na volitvah nastopila kot kandidatka opozicije in je po trditvah svojih privržencev na njih tudi zmagala. Potem ko je na stotine protestnikov pristalo v zaporu, je pobegnila v tujino, v Litvo, od koder še naprej vodi belorusko opozicijo in skuša mobilizirati podporo tujine v boju proti Lukašenku.

Tokrat je na obisku v Pragi, kjer je med drugim nagovorila zgornji dom češkega parlamenta, senat, in dogajanje v svoji domovini primerjala z brutalnim sovjetskim zatrtjem prodemokratičnega gibanja v tedanji komunistični Češkoslovaški leta 1968, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Belorusi zdaj doživljajo in oblikujejo zgodovinske dogodke. V enem dnevu smo priča več dogodkom, kot smo jim po navadi v celem desetletju. Mislim, da češki narod pozna ta občutek iz svoje zgodovine, iz leta 1968," je nadaljevala.

Podobno kot je sovjetska vlada takrat spisala dokument, po katerem naj bi vojake Varšavskega pakta v Prago povabili sami češki voditelji, tako Lukašenkov režim danes trdi, da je Ryanairov pilot sam zaprosil za pristanek v Minsku, je primerjavo razširila še na nedaven incident, v katerem je bil aretiran mlad beloruski novinar in aktivist Roman Protasevič.

Tihanovska, ki se je v Pragi sestala tudi s češkim predsednikom Milošem Zemanom in premierjem Andrejem Babišem, ter Belorusi, ki tam živijo v izgnanstvu, je poleg tega v govoru terjala vzpostavitev mednarodnega tribunala, ki bi preiskal "zločine Lukašenkove diktature" in odgovorne zanje pripeljal pred roko pravice, poroča nemška tiskovna agencija dpa.