Otroci beguncev v Calaisu v povprečju ne obiskujejo šole tri leta. Foto: EPA
Otroci beguncev v Calaisu v povprečju ne obiskujejo šole tri leta. Foto: EPA

Takšne so ugotovitve poročila organizacije Unicef, ki bo uradno poročilo, katerega izsledke je zbiral pol leta, objavil v četrtek.

Otroci v omenjenih begunskih cetrih so Unicefovim preiskovalcem zaupali svoje travmatične izkušnje, ki so jih doživeli na svoji poti v Evropo, svoje izkušnje v centrih in tveganje, s katerim se srečujejo v želji, da bi bili znova združeni s svojimi družinami, poroča Guardian.

V Calaisu je okoli 150 otrok, ki imajo sicer dovoljen vstop v Združeno kraljestvo, saj imajo tam sorodnike, a naj bi se to zgodilo šele v enem letu. Številni sirski otroci, ki so dobili mednarodni status begunca v Veliki Britaniji prek t. i. pravice po združitvi družinskih članov, so oblasti v Londonu pozvali: "Iz nevarnosti spravite še naše prijatelje."
Prizadevanja v pismu, v katerem so se otroci označili za "tiste, ki so imeli srečo", je podprl tudi Unicef. Otroci so namreč zaprosili tudi za deset novih zaposlenih, ki bi pospešili proces njihove premestitve, tako da bi lahko po koncu poletja začeli šolanje.

Sicer pa je britansko vlado k sprejetju 300 begunskih otrok v državo pozval tudi canterburyjski nadškof. Otroci brez spremstva v Calaisu šole v povprečju ne obiskujejo že tri leta.

Pred italijansko obalo rešili 1.230 prebežnikov
V nedeljo so med Sicilijo in Afriko italijanska in španska mornarica ter italijanska obalna straža rešili kar 1.230 prebežnikov, v ponedeljek pa še 257. Iz morja pa so potegnili tudi eno truplo.

Kot navaja DPA, je v zadnjih tednih po zaprtju balkanske migracijske poti prek Turčije in Grčije Italija znova postala glavna vstopna točka prebežnikov za vstop v Evropo. Podatki mednarodne organizacije za migrante IOM iz preteklega tedna kažejo, da je letos po morski poti v Evropo prispelo že 207.260 prebežnikov, od tega jih je 48.761 pristalo ob italijanski obali, 2.856 pa jih je umrlo oziroma so pogrešani med prečkanjem Sredozemskega morja.