Propalestinski shod v Londonu. Foto: Reuters
Propalestinski shod v Londonu. Foto: Reuters

Nacionalni pohod za Palestino je zadnji od več velikih protestov, ki so jih v britanski prestolnici organizirali vsak konec tedna od začetka vojne med Izraelom in Hamasom prejšnji mesec.

"Potrebna je popolna podpora trajni prekinitvi ognja v Gazi," je 64-letna protestnica Kate Hudson dejala za Reuters, medtem ko so se protestniki z napisi "Prekinitev ognja zdaj!" in "Ustavite vojno proti Gazi" mirno sprehajali proti poslopju parlamenta. "Dobro, da je premor ... Toda to vprašanje je treba rešiti, da bodo Palestinci končno dobili politično rešitev, ki so jo zapisale neštete resolucije Združenih narodov," je dodala.

Sorodna novica Čakanje na izpustitev dodatnih talcev in zapornikov. Hamas to pogojuje s pomočjo za sever Gaze.

Policija, ki je protestnikom delila letake z informacijami, kaj vse se šteje kot prekršek, je med pohodom aretirala moškega zaradi suma spodbujanja rasnega sovraštva. Na družbenih omrežjih so zapisali, da so ga videli s plakatom z nacističnimi simboli.

V nedeljo je v Londonu načrtovan tudi protest proti antisemitizmu.

Protesti tudi v Parizu

Tako propalestinski kot proizraelski aktivisti so se zbrali tudi v Parizu med pohodom, organiziranim ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskam. Nekatere protestnice so mahale s palestinskimi zastavami in plakati z napisom "Svobodna Palestina" in tako pokazale solidarnost z "umorjenimi ženskami v Gazi in Palestini".

Pohodu se je pridružila tudi skupina judovskih žensk, ki so obsodile zločine Hamasa, vključno s posilstvi in uboji, in skandirale: "Ženske smo, ponosne smo, judovske smo in jezne smo."

Tudi v večjih francoskih mestih, vključno s Strasbourgom, Lyonom in Marseillem, je bilo konec tedna organiziranih nekaj propalestinskih protestov.