Todorić je ob odhodu s sodišča dejal, da je bil dan zmagovalen. Foto: Reuters
Todorić je ob odhodu s sodišča dejal, da je bil dan zmagovalen. Foto: Reuters
Ivica Todorić
Todorić bo moral znova na sodišče šele aprila. Foto: Reuters
Ivica Todorić
Europol je Todorića 2. novembra uvrstil na seznam najbolj iskanih oseb. Foto: MMC RTV SLO/Evropol
Todorić izpuščen proti plačilu varščine

Kot poročajo hrvaški mediji, so Todoriću odvzeli potni list, v skladu z odločitvijo sodišča pa ne sme zapustiti Londona niti stanovanja, v katerem je prijavljen, razen če ga pozoveta policija ali sodišče. Kot poroča Associated Press, bo moral med polnočjo in 3. uro zjutraj nositi tudi posebno elektronsko zapestnico. Med zaslišanjem na westminstrskem sodišču je Todorić tudi nasprotoval svoji izročitvi Hrvaški.

Okoli 17. ure po krajevnem času je nekdanji prvi mož koncerna in še vedno njegov lastnik v ženinem spremstvu zapustil sodišče. Kot je dejal, je šlo vse po načrtih, dan pa je označil za zmagovalen. Na vprašanje dopisnice RTV Slovenija Nine Kojima, če mu je žal, da je uničil Mercator, je odgovoril, da je Agrokor izboljšal Mercator, ki je dobil "najboljšo trgovino v Evropi in perfekten biznis v Srbiji".

Todorićeva hrvaška odvetnica Jadranka Sloković je po izpustitvi njene stranke za hrvaško uredništvo regionalne televizije N1 povedala, da je bil Todorić v stiku z britanskimi oblasti ter da je prejšnji mesec preko odvetnikov posredoval vse potrebne podatke o svoji dosegljivosti.

Todorić se je sicer ob 9.04 predal policistom na postaji Charing Cross v Londonu. O predaji je britanska policija obvestila hrvaške kolege. Todorić je na policijsko postajo prišel v spremstvu svojih britanskih odvetnikov, poročajo hrvaški mediji.

Hrvaška Londonu posredovala Todorićev naslov
Hrvaška je Veliki Britaniji predtem za Todorića poslala evropski priporni nalog. Hrvaška policija naj bi londonskim kolegom posredovala celo točen naslov, na katerem je živel, zato je bilo pričakovati, da se bo 66-letni poslovnež, ki je tudi med najbolj iskanimi osebami Evropskega policijskega urada (Europol), po nasvetu odvetnikov v kratkem sam predal policiji.

"Prejel sem informacijo o predaji, vse to je skladno z evropskim zapornim nalogom. Ne želim ugibati, kaj se bo zgodilo v prihodnje. Todorić ima kot obtoženec tudi nekaj pravic, za katere verjamem, da jih bo izkoristil," je Todorićevo predajo komentiral hrvaški premier Andrej Plenković.

"Todorićeva predaja ne pomeni, da je privolil v izročitev Hrvaški, saj že od začetka trdi, da gre za politično motiviran proces," je za HRT iz Londona dejal Todorićev odvetnik Veljko Milijević in dodal, da prostovoljna predaja Todorića zdaj postavlja v privilegiran položaj.

Todorićevi odvetniki naj bi po prijetju sprožili postopek zaščite pred izročitvijo Hrvaški in ga utemeljili s tem, da ga želijo zaščititi pred političnim pregonom.

Hrvaški portal N1 neuradno poroča tudi o tem, da naj bi Todorić v zadnjih dneh zbiral denar za plačilo varščine, da bi se lahko v sodnem boju proti izročitvi Hrvaški branil s svobode. Odvetnik Milijević je te neuradne trditve komentiral kot "mogoče", poroča HRT.

Izginilo najmanj 130 milijonov evrov
Spomnimo, Todorića iščejo zaradi suma korupcije, goljufije in ponarejanja dokumentov. Hrvaško tožilstvo ga je skupaj z njegovima sinovoma in 12 nekdanjimi člani uprave koncerna in zagrebške podružnice revizorske hiše Baker Tilli osumilo, da so iz blagajne močno zadolženega Agrokorja na zasebne račune nakazali najmanj 130 milijonov evrov.

Preiskovalci so oktobra izvedli hišne preiskave, v katerih so zaslišali vse, razen članov družine Todorić. Sinova sta nato v Zagreb pripotovala na zaslišanja, njun oče pa ne. Ta je prek svojega bloga napovedal, da se bo v državo vrnil, ko bo zbral zanj in za postopek relevantne dokaze.

Skupina Agrokor, v lasti katere je tudi slovenski trgovec Mercator, ima skupaj približno tri milijarde evrov dolgov. Agrokor od aprila vodi izredna uprava pod vodstvom Anteja Ramljaka.

Todorić izpuščen proti plačilu varščine