Avtobus ni imel licence za prevoz potnikov. Foto: EPA
Avtobus ni imel licence za prevoz potnikov. Foto: EPA

Avtobus z makedonsko registracijo v lasti podjetja Besa Trans, ki je v torek zgorel na avtocesti v Bolgariji, ni imel licence za prevoz potnikov, je sporočilo makedonsko ministrstvo za promet. Podjetju so zato odvzeli dovoljenje za obratovanje.

Avtobus z registrsko oznako SK-0884-BA ni imel licence za mednarodni prevoz potnikov ali katerega koli drugega dovoljenja za prevoz potnikov, je sporočilo ministrstvo v Skopju. Licenco imajo sicer tri vozila v lasti tega podjetja, vendar pa avtobusa s to registracijo ni med njimi.

Makedonsko ministrstvo je omenjenemu podjetju odvzelo delovno dovoljenje, da bi mu, kot so sporočili, preprečili druga dejanja, ki bi lahko imela negativne posledice. Besa Trans tako ne sme opravljati svoje dejavnosti. Vlada je pristojnemu inšpektoratu naložila, da opravi izredni nadzor v podjetju.

Nesrečo je preživelo sedem ljudi. Foto: Reuters
Nesrečo je preživelo sedem ljudi. Foto: Reuters

Potniki ostali ujeti v vozilu

Avtobus je v torek trčil v zaščitno ogrado na avtocesti v Bolgariji, se prevrnil in zagorel. Po podatkih obmejne policije je bilo ob vstopu v Bolgarijo na avtobusu 52 potnikov. Na kraju nesreče so preiskovalci našli 44 trupel, enega človeka še iščejo, je sporočil namestnik generalnega tožilca Borislav Sarafov. Preiskovalci predvidevajo, da se je en potnik pred nesrečo presedel na drug avtobus, je dodal Sarafov.

Med žrtvami je 12 mladoletnikov. Večina mrtvih je državljanov Severne Makedonije, kjer so razglasili tridnevno državno žalovanje.

"Obdukcije so pokazale, da so žrtve umrle predvsem zaradi zadušitve v požaru, ki je izbruhnil ... v njihovih dihalnih poteh so našli saje," je novinarjem danes povedal Sarafov.

Nesrečo je preživelo pet moških in dve ženski. Preživelim je uspelo avtobus zapustiti tako, da so razbili okna v avtobusu. Vsi so bili hospitalizirani v Sofiji in so v stabilnem stanju.

Načelnik bolgarske policije Stanimir Stanev je dejal, da je voznik umrl nemudoma, tako da ni bilo nikogar, ki bi lahko odprl vrata.

Tožilstvo še preiskuje okoliščine nesreče

Sarafov je dodal, da se trenutno zdi, da je za prometno nesrečo kriva človeška napaka. Tožilstvo še vedno preiskuje, ali so slabe ceste, signalizacija in oznake lahko zavedle voznika.