Ostanki avtobusa po hudi nesreči. Foto: Reuters
Ostanki avtobusa po hudi nesreči. Foto: Reuters

Nesreča se je zgodila okoli 2. ure zjutraj v bližini kraja Bosnek, okoli 45 kilometrov zahodno od prestolnice Sofija. Avtobus je trčil v zaščitno ogrado na avtocesti, se prevrnil in zagorel.

Vzrok za nesrečo še ugotavljajo. Prav tako še ni jasno, ali je avtobus najprej zagorel ali je bil požar posledica trčenja.

Odsek ceste leži na hribovitem območju in je znan po pogostih nesrečah. Kraj nesreče je že obiskal bolgarski premier, ki opravlja tekoče posle, Stefan Janev, ter nesrečo označil za "veliko tragedijo".

Nesrečo je preživelo nekaj ljudi, ki so skočili iz gorečega avtobusa. V bolnišnici v Sofiji jih zdravijo zaradi opeklin, njihovo stanje pa je stabilno, so sporočili iz bolnišnice.

Načelnik bolgarske policije Stanimir Stanev je dejal, da je voznik avtobusa umrl nemudoma, tako da ni bilo nikogar, ki bi lahko odprl vrata.

Zaev: Večina potnikov makedonske narodnosti

Prizorišče nesreče. Foto: Reuters
Prizorišče nesreče. Foto: Reuters

Makedonski premier Zoran Zaev, ki se je skupaj z ministrom za zdravje Venkom Filipčejem in zunanjim ministrom Bujarjem Osmanimom ponoči odpravil v Sofijo, je za makedonsko tiskovno agencijo Mia povedal, da je eden izmed preživelih dejal, da je pred nesrečo zaslišal glasno eksplozijo.

"Govoril sem s preživelim, ki je povedal, da so na avtobusu spali, ko se je zaslišala glasna eksplozija. Uspelo jim je razbiti eno od avtobusnih oken in rešiti nekaj ljudi. Na žalost drugim ni uspelo. To je grozljiva nesreča, saj je 12 žrtev otrok, ostali pa so mladi ljudje, stari med 20 in 30 leti. Večina jih je makedonske narodnosti, so pa tudi ljudje iz Srbije," je še dejal Zaev.

Po besedah odpravnika poslov na makedonskem veleposlaništvu v Sofiji Vladimirja Krastevskega je med žrtvami tudi bolgarski državljan. Med žrtvami sta tudi belgijski in srbski državljan.

Nesreča avtobusa v Bolgariji, 46 mrtvih

Severna Makedonija razglasila tri dni žalovanja

Makedonska vlada je medtem razglasila tri dni žalovanja za žrtvami prometne nesreče. Na vseh vladnih stavbah zastave že visijo na pol droga. Pred makedonskim veleposlaništvom v bolgarski prestolnici Sofija ljudje v znak sožalja polagajo cvetje, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

Sožalje družinam in prijateljem umrlih je izrazila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Hkrati je tistim, ki so bili poškodovani, zaželela hitro okrevanje. "V teh strašnih časih je Evropa solidarna z vami," je še dejala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med žrtvami 12 otrok

Nekaj preživelih zdravijo v bolnišnici v Sofiji. Foto: Reuters
Nekaj preživelih zdravijo v bolnišnici v Sofiji. Foto: Reuters

Glede na prve informacije je nesrečo preživelo le nekaj potnikov, nekaj ranjenih so odpeljali v bolnišnico v Sofiji. Nihče med njimi ni v smrtni nevarnosti.

Skupaj naj bi bilo na avtobusu 50 potnikov in dva voznika, je poročal bolgarski radio. Načelnik policije Stanev je dejal, da je med žrtvami 12 takih, ki so bili mlajši od 18 let, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Večina potnikov je bila turistov iz Severne Makedonije, poroča Reuters. Makedonski zunanji minister Bujar Osmani je sporočil, da se je avtobus vračal v Skopje po dopustovanju v Carigradu.

Avtobus je registriralo podjetje Besa Trans. Gre za podjetje, ki organizira potovanja in nakupovalni turizem v Carigradu. Po prvih podatkih so bili na avtobusu pretežno mladi, ki so se vračali z ekskurzije v Turčiji, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.