Sanader bo v petek izvedel razsodbo. Foto: EPA
Sanader bo v petek izvedel razsodbo. Foto: EPA

V sklepni besedi tožilstva na sojenju nekdanjemu hrvaškemu premierju je namestnica direktorja protikorupcijskega urada (Uskok) Tamara Laptoš poudarila, da so med sojenjem nedvoumno dokazali, da je Sanader zlorabil položaj in pooblastila ter prejel podkupnino.

Zato je tožilstvo zanj zahtevalo 15 let zapora in vrnitev nezakonito pridobljenega premoženja.

Laptaševa je nadaljevala, da je Sanader kot pomočnik hrvaškega zunanjega ministra storil kaznivo dejanja vojnega dobičkarstva, ker je v pogajanjih o posojilu za hrvaško diplomacijo v letih 1994 in 1995 od banke Hypo Alpe Adria prejel pol milijona evrov provizije.

Kot je poudarila, je bil Sanader tudi glavni pogajalec s to banko iz avstrijske Koroške, osebno pa se je okoristil v času vojne na Hrvaškem, ko je država težko prišla do tujih posojil, polovico letnega državnega proračuna pa je porabila za obrambo.

Tudi tožilka Vanja Marušić je zatrdila, da je Sanader mislil zgolj nase in zanemarjal nacionalni interes. Osebno je namreč zahteval podkupnino od predsednika uprave Mola Zsolta Hernadija in nato prosil prijatelja Roberta Ježića, naj organizira nakazilo na račun Ježićevega švicarskega podjetja Xenoplast.

Ježić je bil sicer ključna priča tožilstva in je med drugim povedal, da je bilo izplačilo podkupnine mišljeno v dveh obrokih. Drugi obrok naj bi nakazali na račun Sanaderjevega brata Flavia, ki živi v Švici.

Sanader je v ponedeljek in torek zavrnil vse trditve tožilstva v združenem primeru Hypo in Ina-Mol. Za četrtek so predvidene sklepne besede Sanaderjeve obrambe, prvo nepravnomočno sodbo proti nekdanjemu hrvaškemu premierju in predsedniku HDZ-ja pa je mogoče pričakovati v petek.