Od leta 1957 je bilo v orbito izstreljenih okoli 6.000 satelitov. Foto: EPA
Od leta 1957 je bilo v orbito izstreljenih okoli 6.000 satelitov. Foto: EPA
Neimenovani vir pri ameriški vladi je dejal, da ni dokazov, da bi bilo trčenje namerno delo nekoga. Foto: EPA

Zasebni satelit v lasti ameriške družbe Iridium in nedelujoči ruski satelti sta trčila 780 kilometrov nad ruskim arktičnim severom. To je višina, na kateri krožijo sateliti za nadzorovanje vremena, prenašanje komunikacije in tisti, ki so namenjeni znanstvenemu opazovanju.

Menimo, da je prvič, da sta v orbiti trčila dva satelita," je povedal tiskovni predstavnik ameriške vojske polkovnik Les Kodlick in pojasnil, da je višina, na kateri sta trčila, pomembna za veliko satelitov, zato je pozval k povečani pozornosti.

Razbitine ne ogrožajo vesoljske postaje
Po trčenju sta se razletela na kose, a po zagotovilih ameriške vesoljske agencije Nasa ti niso nevarni za Mednarodno vesoljsko postajo in njene tri astronavte, saj se ta nahaja okoli 435 kilometrov nižje od mesta trčenja. Ogrožena naj ne bi bila niti skorajšna izstrelitev ameriškega raketoplana Discovery.

Vseeno bi bilo lahko od 500 do 600 kosov razbitin, od katerih so nekateri veliki le deset centimetrov, nevarnih za druge satelite. Trčenje se je zgodilo v bližini mesta, kjer je Kitajska pred dvema letoma z balistično raketo razstrelila nedelujoči vremenski satelit.

Iridium: Krivda ni na naši strani
950-kilogramov težek ruski satelit je bil v orbito izstreljen leta 1993 (delovati je verjetno prenehal pred petimi ali desetimi leti), medtem ko satelit Iridium tehta 560 kilogramov in so ga izstrelili leta 1997.

Podjetje Iridium ima v lasti največjo komercialno satelitsko mrežo, ki jo sestavlja 66 med seboj povezanih satelitov. Ti zagotavljajo možnost komuniciranja tistim območjem, ki jih ne morejo pokriti z ozemeljskim omrežjem.

Iz Iridiuma so sporočili, da za trčenje vsekakor ni kriva njihova tehnologija, in hkrati zagotovili, da bodo izgubljeni satelit nadomestili v enem mesecu. O trčenju jih je obvestila ameriška vlada, so še pojasnili.

Ameriško strateško poveljstvo v vesolju trenutno sledi okoli 18.000 predmetom, pri katerih gre za delujoče in nedelujoče satelite, ostanke pogonskih raket in druge razbitine.

G. V.