Po uboju Belaida so se protestniki zgrnili na ulice. Foto: Reuters
Po uboju Belaida so se protestniki zgrnili na ulice. Foto: Reuters
Tunizija
Uboj Belaida je novo poglavje nesoglasij med sekularisti in islamisti v Tuniziji. Foto: Reuters

V sredo dopoldne so v tunizijski prestolnici ubili Čokrija Belaida, ki se je zavzemal za ločitev države in religije. 48-letni pravnik je veljal za enega najostrejših nasprotnikov vlade. Njegova družina in politični somišljeniki so odgovornost za napad pripisali vladajoči stranki Enahda, ki pa obtožbe zanika.

Po uboju Belaida je tunizijski premier Hamadi Džebali napovedal oblikovanje tehnične vlade, a je Enahda to možnost zavrnila, saj premier pred napovedjo za mnenje ni vprašal stranke, ki meni, da v državi trenutno potrebujejo politično vlado.

"Država še vedno potrebuje vlado, ki vključuje politične osebnosti," je podpredsednik stranke Abdelhamid Jelassi, ki je sporočil odločitev izvršilnega odbora stranke.

Z napovedjo oblikovanja nove vlade, v kateri bi sedeli tehnokrati, je želel Džebali v sredo pomiriti nove protivladne proteste, ki so izbruhnili po uboju Belaida.

Največji tunizijski sindikat je medtem pozval k splošni stavki, ki bi potekala v petek, na dan pogreba umorjenega politika.

Nasilje se nadaljuje
V četrtek so znova izbruhnili protesti proti vladi. V Tunisu je več sto protestnikov napadlo in razdejalo policijsko postajo. Večinoma mladi protestniki so skozi okna metali dokumente, pohištvo in drugo opremo, nato pa pobegnili.

V mestu Gafsa se je pred pisarno guvernerja zbralo več sto protestnikov, ki so se spopadli s policijo. Protestniki, ki so spremljali simbolični pogreb Belaida, so začeli proti policistom metati molotovke, policija pa je odgovorila z uporabo solzivca. Demonstracijo je organizirala Ljudska fronta, zveza levičarskih strank, kateri je pripadal tudi Belaid.

Štiri opozicijske skupine, med njimi tudi Ljudska fronta, so sporočile, da se iz protesta zaradi uboja umikajo iz narodne skupščine.

V nasilju, ki je izbruhnilo v sredo, je umrl policist, protestniki pa so zažigali in uničevali pisarne vladajoče Enahde.

Tunizija je zibelka arabske pomladi, a dve leti po strmoglavljenju avtoritarnega predsednika Ben Alija so številni prebivalci razočarani nad izidom revolucije. Mladi so še vedno brez služb, država še nima ustave, revolucionarji so ostali brez odškodnin, nekoč priljubljena turistična destinacija pa se utaplja v nestabilnosti.