EU je napovedal, da bo še vedno nestabilni Tunizji odobrila 258 milijonov evrov pomoči do leta 2013. Foto: EPA
EU je napovedal, da bo še vedno nestabilni Tunizji odobrila 258 milijonov evrov pomoči do leta 2013. Foto: EPA
Lampedusa
Otok Lampedusa je prva postojanka beguncev iz Tunizije, ki so na poti v Evropo. Foto: EPA

V preteklih nekaj dneh se je na italijanski otok Lampedusa zateklo nekaj več kot pet tisoč Tunizijcev, ki so pobegnili pred negotovimi razmerami, v katerih se je ta severnoafriška država znašla po ljudski vstaji in odstopu dolgoletnega predsednika, ki je pobegnil v tujino.

Ker nič ne kaže, da se bodo razmere v Tuniziji kmalu stabilizirale, se italijanske oblasti bojijo še večjega navala beguncev, italijanski notranji minister Robert Maroni pa je v ponedeljek ocenil, da bi bilo lahko novih beguncev tudi več kot deset tisoč.

"V petih dneh jih je pribežalo 5.200. Če se bo tako nadaljevalo, jih bo v letu dni več kot 80.000," je zaskrbljeno opozoril Maroni.

V pogovoru s predsednikom Evropskega sveta Hermanom van Rompuyem je italijanski premier Silvio Berlusconi dejal, da so razmere kritične in zahtevajo vpletenost celotnega EU-ja. Van Rompuy je izrazil razumevanje in pripravljenost na pogovore med evropskimi voditelji v najkrajšem času.

Smrt na poti v Evropo
Po množičnem begu prebivalcev je tunizijska obalna straža okrepila nadzor ob tunizijski obali. V petek naj bi potopila plovilo s 120 pribežniki, pri čemer jih je pet umrlo, 85 so jih rešili, 30 pa jih še vedno pogrešajo, so povedali preživeli pribežniki, ki so za pot v Italijo plačali po tisoč evrov.

Preživeli so povedali, da je njihovo plovilo odplulo iz kraja okoli 500 kilometrov od prestolnice Tunis in so imeli ves čas plovbe lepo vreme. Po 12 urah se jim je približala ladja tunizijske obalne straže, ki je zahtevala, da pribežniki ustavijo vse motorje, kar so tudi storili, a je ladja obalne straže s kljunom vseeno zadela plovilo s pribežniki in ga prepolovila na pol.

Tunizijska obalna straža je potrdila, da se je potopilo plovilo s pribežniki, vendar je bila po njihovih trditvah potopitev posledica slabega stanja plovila. Preživeli pribežniki nasprotno trdijo, da je bilo plovilo povsem novo.

Med pribežniki prevladujejo moški, stari med 18 in 30 let, ki so se na Lampeduso zatekli zaradi slabih varnostnih razmer v domovini, ki se spopada s stavkami, pomanjkanjem dela in slabo vzdrževanim javnim redom.