Turistom so ogledi indijskega plemena Bonda od leta 1989 prepovedani. Foto: Reuters
Turistom so ogledi indijskega plemena Bonda od leta 1989 prepovedani. Foto: Reuters
Ekipa Guardianovega Observerja je mednarodno javnost pred tedni močno šokirala s svojo reportažo o človeških safarijih na Andamanskih otokih. Foto: Youtube
Nemočna plemena so lahko tarča za zvedave in neuvidevne turiste. Foto: Reuters

Proti trem indijskim turističnim agencijam so že vložili obtožnice v povezavi z Guardianovo preiskavo "človeških safarijev", dvema moškima pa grozi sedemletna zaporna kazen. A agencije so udarile nazaj ter neodvisne tuje popotnike obtožile kršenja pravil in očrnitve njihovega imena.
Guardian (oziroma njegov podlistek Observer) je prejšnji teden pod drobnogled vzel safarije do plemena Bonda v indijski državi Orisa in takoj nato je tamkajšnja vlada sprožila preiskavo. Policija je izvedla racijo v uradu agencije Dove Tours in proti družbi vložila obtožnico.

Turisti so leta 1989 dobili prepoved obiska vasi plemena Bonda, potem ko naj bi nekateri fotografirali gole pripadnike plemena. Guardianova preiskava je ugotovila, da so turistične agencije našle način, kako zakon zaobiti. Tako so turiste peljali na ogled pripadnikov plemena Bonda na tedenske tržnice, ki jih obiskujejo. Nekateri so ture promovirali z gosto posejanimi omembami pomanjkljivo oblečenih plemenskih žensk. Veliko turističnih agencij je od takrat že umaknilo žaljive ponudbe s svojih spletnih strani.

Prelaganje krivde
Oriski kulturni minister Ašok Tripathi je dejal, da Orisa pozdravlja "bogate in razsvetljene" turiste, ki se do plemena obnašajo spoštljivo. "Cenenih ponudb, ki omenjajo, da se pripadnice plemena klatijo gole in da jih lahko take fotografirate, se ne bi smelo uporabiti za privabljanje turistov," meni, agencije pa opozarja, da jih čaka pregon, če bodo še naprej uporabljale "gnusne" metode za promocijo plemenskega turizma.

A Gagan Sarangi, direktor Dove Toursa, tamkajšnje agencije zagovarja in krivdo prelaga na neodvisne popotnike. "Nekateri tujci obiskujejo plemenska območja v lastni režiji. Ker so obiski območij Bond dovoljeni le na tedenskih tržnicah, se številni izognejo agencijam. Taki ljudje se ne zavedajo osnovnih pravil in nazadnje prizadenejo čustva ljudi ter očrnijo naš poklic," je dejal.

A na Andamanskih otokih, kjer je Guardian najprej razkril škandalozne človeške safarije zaščitenega plemena Jarava, kjer so ženske prisilili, da plešejo v zameno za hrano, turisti še vedno derejo v džunglo - kljub obljubam indijske vlade, da ture ukine.
Škodljivi človeški vdori
V četrtek sta se Raješ Kumar Vias in Sarjet Singh Gudu na sodišču zagovarjala zaradi organiziranja ture v rezervat Jarava. Če bosta obsojena, ju čaka sedem let zapora. Po besedah policije pomeni peljati tujca v rezervat Jarava "namerno žaljenje z namenom ponižati ranljivo primitivno pleme teh otokov". Jaravancem zaradi vdora zunanjega sveta resno grozi zdesetkanje, morda celo izumrtje.

Zveza britanskih turističnih agencij je stopila v bran izvajalcem spornih tur, češ da se večina obnaša odgovorno in da lahko turizem avtohtonim ljudstvom gospodarsko koristi.