Žena novega turškega predsednika nosi naglavno ruto, ki za mnoge v Turčiji simbolizira grožnjo sekularni državi. Foto: EPA
Žena novega turškega predsednika nosi naglavno ruto, ki za mnoge v Turčiji simbolizira grožnjo sekularni državi. Foto: EPA
Protesti v Turčiji
Zaradi islamistične preteklosti tedanjega zunanjega ministra in predsedniškega kandidata Abdullaha Güla so se na turške ulice poleti podali številni protestniki. Foto: EPA

Turški premier je prepričan, da je prepoved nekatere ženske oropala pravice do višje izobrazbe. Poudaril je, da je vprašanje okoli rut treba čim prej rešiti, saj "pravica do visoke izobrazbe ne more biti omejena zaradi oblačil, ki jih dekleta nosijo". Vladajoča islamistična Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) je začela spremembo ustave pripravljati po prepričljivi zmagi na julijskih volitvah. Ločitev vere in države, ki je zapisana v sedanji turški ustavi, je ena ključnih točk v razpravi o pravici do nošenja naglavnih rut.

Ukinitev prepovedi podprl tudi Gül
Premiera Erdogana podpira tudi novi turški predsednik Abdullah Gül, čigar kandidatura za turškega predsednika je državo pahnila v politično krizo in predčasne parlamentarne volitve zaradi njegove islamistične preteklosti. Gül meni, da je za ženske, ki so pokrite, "veliko bolje, da obiskujejo univerzo, kot pa da ostanejo doma in so odrezane od družbenega življenja".

Strah pred spodkopavanjem sekularizma
Turški sekularisti, med njimi vojska in sodniki, nasprotujejo vsakršnim potezam, ki bi spodkopale turški sekularizem, ki ga bo vlada premiera Erdogana po njegovih besedah spoštovala.

Prepoved nošenja naglavnih rut na univerzah je leta 2005 potrdilo tudi Evropsko sodišče za človekove pravice, ki je takrat sporočilo, da bi bila lahko prepoved potrebna za varovanje sekularizma.

Nova ustava za zaščito demokracije
Sedanja turška ustava je bila napisana leta 1980 po vojaškem udaru, veliko politikov pa jo želi posodobiti, da bi bila skladnejša s trenutnimi standardi demokracije. "Želimo si ustave, ki bo zagotavljala in ščitila državo, ki je demokratična, sekularna in v kateri vladajo družbeni zakoni," je za Financial Times povedal Erdogan.