Pripadniki Svobodne sirske vojske (FSA) v oporišču v sirskem mestu Azaz. Pri vojaški operaciji na Afrin s turško vojsko sodeluje 25.000 borcev FSA-ja. Foto: Reuters
Pripadniki Svobodne sirske vojske (FSA) v oporišču v sirskem mestu Azaz. Pri vojaški operaciji na Afrin s turško vojsko sodeluje 25.000 borcev FSA-ja. Foto: Reuters
Carigrad
Turška policija je v Carigrad in Ankari aretirala več protestnikov proti vojaškemu posredovanju v Siriji. Foto: Reuters
Turška vojska
Turška vojska je operacijo v Siriji proti Kurdom imenovala Oljčna vejica. Foto: EPA
Pogled na Afrin
Pogled na Afrin iz turškega mesta Hassa. Foto: EPA
Recep Tayyip Erdogan
Erdogan je napovedal poraz sirskih Kurdov v boju proti Turčiji. Foto: Reuters
Turčija vdrla na območje pod nadzorom kurdskih borcev

Turški tanki in oklepniki so pri mestu Kilis prešli turško-sirsko mejo ter zavarovali nekaj kilometrsko območje ob meji. Kot je povedal turški premier Binali Yildirim, bo Turčija na severu Sirije vzpostavila 30-kilometrsko "varno območje", znotraj katerega bo turški Rdeči polmesec v sirskem mestu Azaz na meji med državama vzpostavil šotorišče za najmanj 50.000 ljudi. Yildrim sicer ni povedal, koliko vojakov je vstopilo v Sirijo.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je napovedal hiter konec vojaške operacija Oljčna vejica in dodal, da se ne bo Turčija umaknila niti za ped. Erdoganov predstavnik Ibrahim Kalin je za operacijo dejal, da "še naprej zagotavlja mir in varnost za ljudi, varuje sirsko ozemeljsko integriteto in uničuje vse teroristične elemente v regiji".

Sirski observatorij za človekove pravice poroča, da na območju potekajo hudi spopadi. Obe strani uporabljata težko topništvo, turška letala pa še naprej bombardirajo kurdske položaje. Turška tiskovna agencija Anadolu je sicer poročala, da so turški tanki in oklepniki že zavarovali okoli pet kilometrov širok pas in so na poti proti mestu Afrin.

Kurdska milica YPG, ki jo Ankara označuje za teroristično organizacijo, je sporočila, da je po hudih spopadih odbila napad Turčije in njenih uporniških zaveznikov v Siriji iz vrst Svobodne sirske vojske (FSA).

Kurdske rakete na turško ozemlje
Na drugi strani so tudi kurdski borci sprožili raketne napade na turško ozemlje, Reuters poroča, da so izstrelili pet čezmejnih raket. Dopoldanski napad na Kilis je lažje ranil enega človeka, popoldne pa je raketa priletela na turško mesto Reyhanli v bližini sirske meje, pri čemer je umrl en človek, še 32 je ranjenih. Šlo naj bi za begunce iz Sirije.

Turški vojski pomaga 25.000 upornikov
Poveljnik upornikov FSA-ja, major Jaser Abdul Rahim, je sporočil, da s turško vojsko v operaciji sodeluje 25.000 borcev. FSA ne namerava vstopiti v Afrin, želijo ga le obkrožiti in tako onesposobiti YPG, je sporočil poveljnik in dodal, da je njihov cilj zasesti mesto Tel Rifat jugovzhodno od Afrina ter več arabskih vasi, ki jih je YPG zasedel februarja 2016 in izgnal več deset tisoč prebivalcev.

Francija je medtem Turčijo pozvala, naj bo zadržana v Siriji. "Francija poziva turške oblasti, naj ravnajo zadržano v težkem kontekstu, pri čemer se humanitarni položaj v več sirskih pokrajinah poslabšuje kot posledica vojaških dejavnosti režima v Damasku in njegovih zaveznikov," je dejal francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian.

Le Drian je še dejal, da Francija obsoja nediskriminatorno bombardiranje, ki ga izvaja sirski režim v pokrajini Idlib. Pozval je k takojšnjemu dostopu humanitarne pomoči v vzhodno Guto, kjer je 400.000 prebivalcev v kritičnem položaju. Francija je sklicala izredno sejo Varnostnega sveta Združenih narodov, ki se bo po njegovih besedah začela jutri.

Iransko zunanje ministrstvo pa je pozval k hitremu koncu turškega vdora v Sirijo, češ da bi kriza v Afrinu lahko koristila "terorističnim" skupinam. Iran sicer podpira sile sirskega predsednika Bašarja Al Asada.

Asad: Gre za brutalno agresijo
Sirski predsednik Bašar al Asad je turško posredovanje na severu Sirije označil za brutalno agresijo in dejal, da Ankara s tem podpira skrajne skupine. "Brutalne turške agresije na sirsko mesto Afrin ni mogoče ločiti od politike, ki jo turški režim vodi že od prvega dne sirske krize. V bistvu podpirajo terorizem in teroristične skupine, kakorkoli že se imenujejo," je dejal Asad.

ZDA poziva proti civilnim žrtvam
Zunanje ministrstvo ZDA je medtem Turčijo pozvalo, naj vojaško operacijo omeji tako v obsegu kot času trajanja ter se izogne smrtnim žrtvam med civilisti.

Turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu je medtem iz Bagdada sporočil, da so vsi nasprotniki turške operacije na strani teroristov in bodo temu primerno tudi obravnavani. Ankara je po njegovem mnenju pričakovala, da bo Francija podprla vojaško operacijo, namesto da je pozvala k zadržanosti.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je dejal, da bodo turške sile premagale YPG, po njegovih besedah pa se te ne morejo zanašati na to, da bodo z ameriško podporo premagale Turčijo. Nekatere turške zaveznike je obtožil, da so YPG-ju poslali za 2.000 letalskih tovorov in 5.000 tovornjakov orožja. Izjava naj bi bila uperjena proti ZDA.

Medtem ko Ankara YPG povezuje z Delavsko stranko Kurdistana (PKK), ki jo tudi označuje za teroristično organizacijo, pa ima Washington YPG za ključnega partnerja v boju proti džihadistični t. i. Islamski državi.

Lavrov: "Poteze ZDA razjezile Turčijo"
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je za ruski časopis Kommersant dejal, da so "uniteralne poteze" ZDA v Iranu in Siriji razjezile Turčijo. "Mnogi politični strokovnjaki se sprašujejo, zakaj nam je mar in trdijo, da je najslabše tudi najboljše: naj ZDA dokažejo svojo nezmožnost najti sporazum, naj se pokaže njihova destruktivna vloga v globalnih zadevah - naj bo to Iran ali Sirija, kjer so uniteralne poteze ZDA že razjezile Turčijo," je dejal za časopis.

Protesti v Carigradu in Ankari
Turška policija je v nedeljo v prestolnici Ankara in v največjem mestu Carigradu uporabila solzivec, da je razkropila protestnike proti vojaški operaciji na severu Sirije. Po poročanju Reutersa je policija aretirala najmanj 12 protestnikov. Predsednik Erdogan je podpornike Kurdov predtem posvaril, naj ne protestirajo proti vojaški operaciji.

Po večdnevnem topniškem obstreljevanju so v soboto nad cilje kurdske milice YPG na območju Afrina poletela turška vojaška letala in napadla več kot sto ciljev. YPG je sporočil, da so turške sile v soboto ubile šest civilistov in tri njihove vojake. 13 civilistov naj bi bilo ranjenih.

Turčija vdrla na območje pod nadzorom kurdskih borcev