Turške oblasti so ogorčene zaradi veleposlanikovega vedenja. Foto: Reuters
Turške oblasti so ogorčene zaradi veleposlanikovega vedenja. Foto: Reuters

"V Nemčiji imamo rek: Začni kot Turek in končaj kot Nemec. A v tem primeru se je zgodilo obratno. Začeli smo kot Nemci in končujemo kot Turki," je po pisanju turškega časnika Hurriyet medijem prejšnji petek dejal Nemec Haber, ki vodi delegacijo EU-ja v Turčiji.

Turški minister za evropske zadeve Volkan Bozkir je dejal, da Habrove pripombe niso primerne za veleposlanika, zato ga je pozval, naj pojasni, kaj je mislil. "Noben veleposlanik nima pravice poniževati ljudstva države, v kateri je, in govoriti o njenem predsedniku."

Odprava vizumov za turške državljane je del dogovora med EU-jem in Turčijo, ki v zameno za turško pomoč pri zmanjšanju prebežniškega toka v Evropo predvideva pospešitev vizumske liberalizacije za turške državljane do konca junija, nadaljevanje pristopnih pogajanj in finančno pomoč.

Turčija ne želi spremeniti zakonodaje
Evropska komisija je 4. maja priporočila odpravo vizumov pod pogojem, da turške oblasti izpolnijo zahtevana merila v skladu z danimi zavezami. Turčija mora izpolniti skupno 72 meril, po navedbah Bruslja pa jih je ostalo neizpolnjenih še pet. Ta se med drugim nanašajo na boj proti korupciji, varovanje podatkov, sodelovanje z evropskimi pravosodnimi organi in spremembo protiteroristične zakonodaje. Gre tudi za biometrične potne liste in vprašanja, ki se nanašajo na človekove pravice.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan vztraja, da Turčija ne bo spremenila svoje protiteroristične zakonodaje, ker to, po njegovem mnenju, ni mogoče v času, ko se bori proti kurdskim skrajnežem in džihadistom Islamske države. Evropski parlament je vizumsko liberalizacijo s Turčijo prejšnji teden zamrznil. Pristojni parlamentarni odbor se bo s tem vprašanjem ukvarjal šele po pisnem zagotovilu Evropske komisije, da je Turčija izpolnila vsa merila EU-ja.