"Zaradi obsedenosti z idejo takojšnje in popolne integracije nismo opazili, da navadni ljudje, državljani Evrope, z nami ne delijo evropske navdušenosti," je dejal Tusk. Foto: EPA
Referendum o izstopu Velike Britanije in Severne Irske iz EU-ja bo 23. junija. Foto: EPA

"Voditelji EU-ja, ki promovirajo utopično iluzijo o združeni Evropi, so izgubili stik z ljudmi in tvegajo poraz proti evroskeptikom, ki želijo razdreti skupnost," meni predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

V govoru, ki ga je imel v Luxembourgu na srečanju Evropske ljudske stranke, je poudaril, da se mora EU osredotočiti na praktične ukrepe, kot sta ureditev vprašanja meja in oblikovanje bančne unije. "Zaradi obsedenosti z idejo takojšnje in popolne integracije nismo opazili, da navadni ljudje, državljani Evrope, z nami ne delijo evropske navdušenosti. Ker smo zaslepljeni z veliko vizijo za prihodnost, od nas zahtevajo, da se veliko bolj ukvarjamo z zdajšnjo realnostjo. Evroskepticizem je postal alternativa za vse te iluzije."

Tusk je govoril le nekaj dni pred referendumom o izstopu Združenega kraljestva iz EU-ja, ki bo 23. junija, čeprav besede brexit ni omenil. Večji del kampanje v Veliki Britaniji in na Severnem Irskem namreč temelji na strahu pred vedno večjo integracijo in stroški, povezanimi s suverenostjo držav - dvomi, ki so še kako mogoči tudi na Poljskem, kjer je bil Tusk nekaj let premier vlade in kjer je njegova desnosredinska stranka lani izgubila proti evroskeptikom.

Sprememba pristopa
"Mi smo tisti, ki moramo danes primerjati realnost z različnimi utopijami - z utopijo Evrope brez nacionalnih držav, utopijo Evrope brez nasprotnih interesov in ambicij, utopijo Evrope, ki pred svetom stoji za svojimi vrednotami," je dejal Tusk. Čeprav je vseskozi proti centralizaciji moči v Bruslju, je odhod Združenega kraljestva iz evropskega zavezništva označil za "veliko tveganje za Evropo".

Evropske voditelje je pozval, naj spremenijo svoj pristop do vseh, ki imajo protievropski pogled, med njimi so še posebej močna gibanja v Franciji, na Nizozemskem in na Madžarskem. "Evropo preganja možnost razpada. Vizija federalne ureditve se mi v tem trenutku ne zdi najboljši odgovor."

Evropska ljudska stranka (EPP), ki jo sestavlja več kot 70 strank iz 40 držav, je 30. maja zaznamovala 40. obletnico svojega delovanja. Vodja največje poslanske skupine v Evropskem parlamentu Manfred Weber je opozoril, da populistične sile ogrožajo sobivanje v Evropi, Evropejce pa pozval, naj stopijo skupaj.