Francois Hollande je v govoru tudi poudaril, da bo Francija naredila vse, da bo uničila vojsko fanatikov, ki se je razglasila za Islamsko državo. Foto: Reuters
Francois Hollande je v govoru tudi poudaril, da bo Francija naredila vse, da bo uničila vojsko fanatikov, ki se je razglasila za Islamsko državo. Foto: Reuters
Francoska zastava je postala nekakšen simbol upora po pariškem pokolu in jo je videti na vseh prizoriščih napadov. Foto: Reuters
Žalna slovesnost v Parizu

Na žalni slovesnosti v kompleksu Dom invalidov so bili povabljeni svojci žrtev in preživeli v napadih, osrednji govornik pa je bil francoski predsednik Francois Hollande. "Ne bomo se uklonili strahu ali sovraštvu," je bilo glavno sporočilo francoskega predsednika Francoisa Hollanda.

Začelo se je s francosko himno marseljezo, nadaljevalo z minuto tišine in nato z znano balado belgijsko-francoskega šansonjerja Jacquesa Brela "Quand on n'a que l'amour" (Ko ne ostane nič razen ljubezni). Zatem so prebrali imena vseh žrtev, medtem ko so se na velikem platnu izmenjevale njihove fotografije. "Tisti, ki so padli 13. novembra, utelešajo naše vrednote in naša naloga zdaj bolj kot kadar koli doslej je, da jih naredimo žive. Ne bomo se uklonili ne strahu in ne sovraštvu," je poudaril francoski predsednik.

"Ubiti so bili, ker predstavljajo življenje"
"Vsem vam slovesno obljubljam, da bo Francija naredila vse, da uniči vojsko fanatikov, ki so zagrešili te zločine," je dejal pred zbrano dvatisočglavo množico. Spomnil je, da je bilo 13. novembra "ukradenih 130 usod, 130 nasmehov, ki jih ne bo nikoli več slišati", in spomnil, da so ubiti prihajali iz več kot 50 francoskih krajev in 17 držav. Večina žrtev je bila mlajša od 35 let, saj so teroristi napadli v barih in restavracijah ter v koncertni dvorani in pred stadionom. "Ubiti so bili, ker so predstavljali življenje, kruto umorjeni so bili, ker so predstavljali Francijo, hladnokrvno pobiti so bili, ker so predstavljali svobodo."

Kompleks Dom invalidov je ena osrednjih pariških znamenitosti. Ta nekdanja bolnišnica za vojne veterane, zgrajena v 18. stoletju, danes med drugim obsega vojaški muzej francoske vojske in grobove vrste znamenitih Francozov, med drugim Napoleona. Današnjo žalno slovesnost so v Elizejski palači napovedali kot "najbolj slovesno in najbolj republikansko".

Francoska zastava - simbol upora
Hollande je predtem v sredo rojake pozval, naj ob tej priložnosti na svojih domovih izobesijo francoske zastave in se tako znova spomnijo najhujšega terorističnega napada v zgodovini Francije.

Francoska zastava je postala nekakšen simbol upora po pariškem pokolu in jo je videti na vseh prizoriščih napadov - skupaj s svečami, cvetjem, fotografijami ubitih - in tudi na spletnih družbenih omrežjih, kot je Facebook, kjer so si številni uporabniki svoje profilne fotografije obarvali v rdeče-belo-modro. Po navedbah največjega izdelovalca Doubleta se je prodaja povečala za kar od dva- do trikrat.

Koalicija proti terorizmu
Francoska policija je v zadnjih dneh izvedla več kot 1.200 hišnih preiskav, aretirala več kot 150 ljudi in zasegla več kot 200 kosov orožja. Na begu sta še dva domnevna terorista, ki sta 13. novembra sodelovala v napadih na Pariz; Salah Abdeslam in Mohamed Abrini.

Sicer pa francoski predsednik Francois Hollande te dni išče podporo pri nekaterih svetovnih voditeljih, s katerimi bi oblikoval koalicijo za boj proti terorizmu. V ponedeljek se je srečal z britanskim premierjem Davidom Cameronom, pogovore je nadaljeval z ameriškim predsednikom Barackom Obamo, nemško kanclerko Angelo Merkel in italijanskim premierjem Matteom Renzijem. V četrtek se je sešel z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ki mu je obljubil podporo. "Še več, menimo, da je ta koalicija absolutno potrebna, in tu se naša stališča skladajo," je dejal Putin ob sprejemu Hollanda v Kremlju.

Žalna slovesnost v Parizu