Prostitucija v Parizu cveti predvsem v Bolonjskem gozdu. Foto: Reuters
Prostitucija v Parizu cveti predvsem v Bolonjskem gozdu. Foto: Reuters

Prostitucija je v Franciji zakonita, prepovedano je le zvodništvo. Predlog zakona pa zdaj predvideva, da bi vsakega, ki bi ga ujeli med plačanim spolnim odnosom, kaznovali z najmanj 1.500 evri denarne kazni. To je velik preobrat od do zdaj strpnega odnosa do prostitucije k eni najstrožjih zakonodaj v Evropi na tem področju.

Prostitutke bodo brez strank propadle
Kritiki menijo, da bi tako visoke kazni povzročile le, da bi se svet prostitucije in trgovine s spolnostjo premaknil v podzemlje oziroma v še bolj skrite kotičke, kot so garažne hiše, parki, gozdovi in kleti. Med glavnimi nasprotniki predloga je tudi slavna igralka Catherine Deneuve, organizacija Medecins du Monde pa opozarja, da bi lahko visoke kazni za plačilo spolnih storitev najbolj škodovale prav prostitutkam. "Še vedno se bodo morale skrivati, saj tudi, če njim ne bo grozila aretacija, bo grozila njihovim strankam. Njihovo preživetje pa je odvisno prav od strank," so dejali.

Razprava naj bi bila burna, a vladajoči socialisti naj bi s predlogom na koncu le uspeli. Dokument ima več kot 20 členov, večina jih je usmerjenih v cilj, da se razbije tuje zvodniške mreže in pomaga spolnim delavkam, ki bi želele izstopiti iz tega posla. Ljudje, ki bi jih večkrat ujeli pri kupovanju spolnih storitev, bi morali opraviti "program ozaveščanja" o prostituciji, podobno kot tisti, ki zakrivijo kakšno prometno nesrečo in morajo kot del kazni poslušati predavanja o nevarnostih alkoholiziranosti za volanom.

V Franciji naj bi bilo dejavnih od 20.000 do 40.000 prostitutk, velika večina, okoli 90 odstotkov, jih je državljank tujih držav.

Nemčija šla v drugo smer
Predlog, o katerem razpravljajo v Franciji, je, zanimivo, popolnoma nasproten kot ukrep v Nemčiji, kjer so umaknili vse ovire prostituciji, zato v državi posledično deluje kar okoli 400.000 prostitutk, kar je približno desetkrat več kot v Franciji.

Podoben ukrep, kot si ga prizadevajo uzakoniti v Franciji, so leta 1999 že uvedli na Švedskem, kjer so visoke denarne kazni za stranke najstarejšo obrt na svetu praktično pregnale z ulic. Po drugi strani pa je narasla ulična prostitucija na sosednjem Norveškem in Danskem. Nizozemska je prostitucijo z zakonom dovolila leta 2000.