Udeleženci shoda za politični dialog, oblečeni v belo, se pogovarjajo s protestnikom v rdečem, ki v rokah drži špansko zastavo. Foto: Reuters
Udeleženci shoda za politični dialog, oblečeni v belo, se pogovarjajo s protestnikom v rdečem, ki v rokah drži špansko zastavo. Foto: Reuters
Shod za združeno Španijo
V Madridu se je zbralo na tisoče nasprotnikov odcepitve Katalonije. Foto: Reuters
Shod za dialog v Madridu
Na shodih za dialog ljudje množično pozivajo vodstvi Španije in Katalonije, naj spor rešita s pogajanji. Foto: Reuters
V več španskih mestih shodi za ozemeljsko celovitost

V Madridu sta potekala vsaj dva shoda. Na enem so v ospredju španske zastave in sporočila, da je Španija boljša od njenih političnih voditeljev, da imajo radi Katalonijo in da želijo, da ostane del skupne države. Na madridskem trgu Plaza de Colon se je pod špansko zastavo zbralo več tisoč ljudi, ki so skandirali ""živela Španija" in "živela Katalonija!".

"Prišel sem, ker se dojemam kot Španka. Kar se dogaja, me zelo žalosti. Tukaj sem za enotnost, saj se dojemam tudi kot Katalonka, ker tam živi moja družina," je za Reuters povedala udeleženka Rosa Borras, ki je na shod prišla s špansko zastavo in značko z napisom "Katalonija, radi te imamo".

Na drugem shodu so udeleženci, oblečeni v belo, brez zastav, pozivali k političnemu dialogu. Več deset tisoč ljudi, oblečenih v belo, se je zbralo tudi pred sedežem katalonske vlade v Barceloni. V rokah nimajo ne španskih ne katalonskih zastav, temveč transparente s pozivi k pogovorom in bele balone, Špela Novak poroča za Radio Slovenija.

Zvečer je španski premier Mario Rajoy izključil možnost predčasnih volitev in mediacije za rešitev katalonske krize. Ob tem je dejal, da bo v Kataloniji še naprej ostala zvezna policija, in sicer dokler se razmere ne bodo umirile. Napovedal je tudi, da se bo, če bo Katalonija razglasila neodvisnost, skliceval na ustavo in suspendiral katalonsko avtonomijo.

Udeleženci pozivajo k dialogu
Španski dnevnik El País poroča, da se je v Barceloni zbralo na tisoče ljudi, ki od španskega in katalonskega premierja, Mariana Rajoya in Carlesa Puigdemonta, zahtevajo, da s pogajanji rešita spor med katalonskimi zahtevami po neodvisnosti in španskim nasprotovanjem temu.

Udeleženci, oblečeni večinoma v belo, so voditeljema sporočili: "Pogovarjajta se ali odstopita." Na protestu, na katerega je prišla tudi barcelonska županja Ada Colau, po poročanju El Paísa ni bilo videti ne zastave zagovornikov katalonske neodvisnosti ne španske zastave.

Predsednik katalonske vlade Puigdemont je pozval k mednarodnemu posredovanju v sporu, španski premier Rajoy pa pogovore pogojuje s katalonsko opustitvijo teženj po neodvisnosti.

Španski zunanji minister proti mediaciji
"Španska vlada mora obraniti pravno državo pred regionalno vlado, ki želi izvesti državni udar," je za nemški Spiegel dejal španski zunanji minister Alfonso Dastis. Dodal je, da pri tem katalonske zahteve po mednarodnem posredovanju niso v pomoč.

Dastis je še dejal, da ima španska vlada dovolj pravnih možnosti za odgovor na razglasitev samostojnosti Katalonije, o katerih naj bi se dogovorila s strankami v španskem parlamentu, ki spoštujejo ustavo. "Vlada je odprta za razpravo o vseh morebitnih rešitvah in reformah," je še zatrdil vodja španske diplomacije.

V več španskih mestih shodi za ozemeljsko celovitost