Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Nato ne priznava priključitve Krima k Rusiji. Foto: EPA
Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Nato ne priznava priključitve Krima k Rusiji. Foto: EPA
Aleksander Gruško
Ruski veleposlanik pri Natu Aleksander Gruško je opozoril, da se približujemo vzdušje hladne vojne. Foto: EPA

Dodal je še, da članice Nata zavračajo priznanje ruske priključitve ukrajinskega krimskega polotoka, ki je "nezakonita in nelegitimna".

Generalni sekretar zavezništva je dodal, da je Nato v duhu transparentnosti Rusijo seznanil s pomembnimi odločitvami, ki so jih z namenom večje varnosti sprejeli na vrhu v Varšavi. Članice zavezništva so med drugim potrdile tudi napotitev štirih bataljonov z okoli 4.000 vojaki v Estonijo, Latvijo, Litvo in na Poljsko, kar so v Moskvi kritizirali.

Gruško: Model konfrontacije nas ne zanima
Ruski veleposlanik pri Natu Aleksander Gruško je po srečanju z veleposlaniki 28 držav članic zavezništva dejal, da obžaluje namestitev bataljonov. "Ukrepi na vzhodu niso upravičeni. So pretirani in kontraproduktivni," je poudaril. Ocenil je še, da se "ponovno približujemo vzdušju hladne vojne". "Model konfrontacije, ki smo mu izpostavljeni, nas ne zanima," je dodal ruski veleposlanik.

Ruski predlog za zagotavljanje varnosti na Baltiku
Po Stoltenbergovih besedah je Rusija podala tudi predlog za zagotavljanje varnosti v zračnem prostoru na območju Baltskega morja, kjer je bilo v preteklih mesecih več bližnjih srečanj Natovih in ruskih letal. "Za to si zavezniki prizadevajo že dalj časa," je dejal. Rusijo so prosili za dodatna pojasnila, je dodal Stoltenberg, ki se veseli nadaljnjih pogovorov z Moskvo. Pripravljenost na pogovore glede varnosti v Baltiku je izrazil tudi Gruško.

Odnosi so se ohladili po priključitvi Krima
To je bilo šele drugo srečanje Sveta Nato-Rusija po juniju 2014, ko sta strani zaradi ukrajinske krize in priključitve Krima zamrznila odnose. Prvi sestanek, ki je potekal aprila, se je končal z globokim razhajanjem glede Ukrajine in drugih vprašanj. Članice Nato so si za novo srečanje z Rusijo prizadevale še pred nedavnim vrhom v Varšavi.