Foto: EPA
Foto: EPA

"Naše napadalne enote so popolnoma osvobodile naselje Marinka," je na srečanju z Vladimirjem Putinom v Sankt Peterburgu ob robu obiska ruske severne flote dejal Sergej Šojgu in dodal, da bo to ruskim silam omogočilo učinkovitejšo zaščito mesta Doneck, ki leži okoli 30 kilometrov stran, obenem pa jim bo omogočilo napredovanje na tem območju.

Na posnetkih iz zraka, ki jih je prikazala ruska televizija in naj bi prikazovali Marinko, je sicer večinoma mogoče videti zgolj kupe ruševin. "Želim vam čestitati. To je uspeh," je Šojguju dejal Putin.

V Kijevu so po poročanju Reutersa zavzetje Marinke že zanikali. V zadnjih tednih so sicer večkrat poročali o hudih spopadih v okolici Marinke, v kateri je pred vojno živelo približno 9000 ljudi.

Ukrajina sestrelila 28 brezpilotnih letalnikov

Kot so sporočile ukrajinske zračne sile, je ukrajinska obramba uničila 28 od 31 brezpilotnih letalnikov šahed v pokrajinah Odesa, Herson, Mikolajiv, Doneck, Kirovograd in Hmelnikci. Po navedbah Kijeva so brezpilotna letala iranske izdelave ruske sile izstrelile s Krima, ki ga od leta 2014 nadzira Rusija.

Ostanki sestreljenih brezpilotnih letalnikov so poškodovali tehnične objekte v pristanišču v Odesi, skladišče in administrativno zgradbo, ki ni bila uporabi, je sporočila vojska.

Ukrajinska vojska je navedla tudi že prej objavljene informacije, da so sestrelili dve ruski vojaški letali, eno v bližini Mariupolja ob Azovskem morju na jugu Ukrajine in drugo blizu Donecka na vzhodu države.

Rusija pospešila proizvodnjo orožja

Podpredsednik ruske vlade Denis Manturov, ki je zadolžen za nadzor nad vojaško industrijo, je medtem dejal, da je Rusija prevzela pobudo v oboroževalni tekmi z Zahodom in bo še naprej ohranjala povečano proizvodnjo orožja za potrebe vojne v Ukrajini.

Ukrajina je sporočila, da je v petek sestrelila tri ruske lovce Su-34. Foto: Reuters
Ukrajina je sporočila, da je v petek sestrelila tri ruske lovce Su-34. Foto: Reuters

"Ne želim se hvaliti, a lahko rečem, da smo prevzeli pobudo in pospešili proizvodnjo prej kot zahodne države," je za rusko tiskovno agencijo RIA dejal Manturov in ob tem dodal, da ostaja vprašanje, kako dolgo bo trajala ta oborožitvena tekma.

Po njegovih besedah bodo drugo leto sprejeli oborožitveni načrt za obdobje med letoma 2025 in 2034. Kot je pojasnil, se je obseg državnih obrambnih naročil v letu 2023 podvojil v primerjavi z letom prej, pri čemer se je proizvodnja nekaterega orožja povečala kar za desetkrat. "Moramo obnoviti rezerve in ohraniti trenutno raven proizvodnje," je še dejal.

Hvaljenje z obsegom orožarske proizvodnje se je začelo, potem ko sta že prejšnji teden ruski predsednik Vladimir Putin in obrambni minister Sergej Šojgu govorila o naraščajoči proizvodnji tankov, oklepnikov, brezpilotnih letal in druge vojaške opreme.

Putin je dejal, da se je ruska obrambna industrija na vojno v Ukrajini odzvala hitreje kot zahodna, Šojgu pa razkril, da so proizvodnjo tankov povečali za 5,6-krat.

Praznovanje božiča v Lvovu na vzhodu Ukrajine. Foto: Reuters
Praznovanje božiča v Lvovu na vzhodu Ukrajine. Foto: Reuters

Ukrajinci prvič uradno božič praznujejo 25. decembra

Ukrajina v skladu z zakonom, ki ga je konec julija podpisal predsednik Volodimir Zelenski, prvič doslej praznuje božič 25. decembra namesto 7. januarja, kot ga sicer glede na julijanski koledar slavijo pravoslavni verniki.

Premik datuma praznovanja božiča je bila ena od niza potez, ki jih je Ukrajina sprejela v zadnjih letih, da bi se oddaljila od Moskve, vključno s preimenovanjem ulic in mest, ki spominjajo na sovjetsko obdobje.

Premik praznovanja božiča je odražal tudi krhanje vezi med cerkvama v Kijevu in Moskvi, ki se je dogajalo že nekaj časa, dodatno pa je k temu pripomogla ruska vojaška agresija na Ukrajino februarja 2022.

"Bojevniki luči in angeli varuhu Ukrajine"

Zelenski se je v nedeljskem božičnem nagovoru državljanom zahvalil vojakom, ki praznik preživljajo na fronti. Označil jih je za bojevnike luči in angele varuhe Ukrajine in napovedal, da bo zlo na koncu premagano.

Po besedah Zelenskega ukrajinski vojaki na fronti dokazujejo, da čudeži obstajajo, vendar si jih morajo ljudje ustvariti sami. Kot je dejal, bo vsa država med prazniki molila za svobodo in zmago Ukrajine, ki se drugo zimo zapored bojuje proti ruski agresiji.

"Na koncu bo tema izgubila. Zlo bo premagano," je ukrajinski predsednik dejal v videosporočilu, objavljenem v nedeljo. Vojakom se je zahvalil za služenje in jih označil za bojevnike luči in angele varuhe Ukrajine.

"Vsi skupaj praznujemo božič. Na isti datum, kot ena velika družina, kot en narod, kot ena združena država," je v nagovoru še poudaril Zelenski.