Marijana Višegirska ob zapuščanju zbombardirane porodnišnice. V ruskem napadu so po informacijah ukrajinskih oblasti umrli trije ljudje, med njimi majhna deklica. Foto: AP
Marijana Višegirska ob zapuščanju zbombardirane porodnišnice. V ruskem napadu so po informacijah ukrajinskih oblasti umrli trije ljudje, med njimi majhna deklica. Foto: AP

Fotografija visoko noseče Marijane Višegirske, ki se z okrvavljenim obrazom spušča po razbitih stopnicah, se je ob ogorčenju nad ruskim bombardiranjem porodnišnice v ukrajinskem mestu Mariupolj hitro razširila po spletu. V letalskem napadu so po podatkih ukrajinskih oblasti umrli trije ljudje, med njimi tudi majhna deklica.

Sorodna novica Mariupolj še vedno tarča obstreljevanja ruskih sil. Obleganje mesta je kot iz "srednjeveških časov".

Ker je fotografija pritegnila veliko pozornosti, je bila po bombnem napadu Višegirska deležna tudi spletnih napadov in očitkov zagovornikov ruske strani, ki so jo obtoževali, da je prizor zrežiran in da je igralka, ki se je pretvarjala, da je poškodovana nosečnica. Teorijo zarote, da je šlo za lažne in zrežirane posnetke posledic ruskega napada, je prek Twitterja delilo tudi rusko veleposlaništvo v Združenem kraljestvu. Twitter je tvit sicer pozneje odstranil z razlago, da gre za kršenje pravil "v povezavi z zanikanjem nasilnih dogodkov".

Da so navedbe o zrežiranosti fotografije lažne, poroča BBC, ki navaja, da je Višegirska rodila le dan po napadu. "Noseča Marijana je sinoči rodila zdravo hčer. Ime ji je Veronika," je v nagovoru na zasedanju varnostnega sveta ZN-a sporočil ukrajinski veleposlanik v ZN-u Sergij Kislica in pri tem pokazal fotografijo Višegirske in novorojene deklice ter fotografijo, kjer je ob njej tudi oče deklice. Rusko poročanje o dogodku je ob tem označil za laži. Ekipa BBC-ja je z analizo fotografij odkrila tudi dokaze, ki so ovrgli špekulacije in obtožbe, da je Višegirska na fotografijah pozirala kot več različnih nosečih žensk.

Novico o nosečnosti na spletu delila tedne pred rusko invazijo

Ob tem so se na spletu razširile trditve, da Višegirska, ki na družbenih omrežjih redno deli objave o lepotnih produktih, sploh ni noseča, čeprav je novico o tem s svojimi skoraj 90 tisoč sledilci na Instagramu delila januarja, tedne pred rusko invazijo. Ukrajinski veleposlanik v ZN-u je ob novicah o Višegirski povedal tudi, da je Rusija v Mariupolju, ki je po obkolitvi že nekaj dni brez vode in elektrike in kjer je bilo neuspešnih več poskusov vzpostavitve evakuacijskih koridorjev, ubila več kot 1500 civilistov. "Prvič po drugi svetovni vojni so ljudje pokopani v množičnih grobiščih v ukrajinskih mestih," je ob tem dejal Kislica.

Številna tehnološka podjetja so medtem začela z blokiranjem ruskih državnih medijskih programov, ki jim očitajo širjenje lažnih informacij. Zadnji od tehnoloških velikanov, ki se je odločil za takšen pristop je YouTube, ki je v petek blokiral kanale, povezane z ruskimi državnimi mediji. V podjetju so dejali, da je odločitev v skladu z njihovo politiko, ki "prepoveduje zanikanje, minimiziranje ali banaliziranje dobro dokumentiranih nasilnih dogodkov".

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o dogajanju v Ukrajini smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju v Ukrajini lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.