Foto: Reuters
Foto: Reuters

Zelenski je na novinarski konferenci v Kijevu dejal, da naj bi se vojaški vrh in vladni predstavniki pogovorili o "tej zelo kočljivi temi mobilizacije" in da bo o predlogu razpravljal tudi parlament.

Ob tem je pojasnil, da bi izvedba tako obsežne mobilizacije terjala dodatno financiranje.

Sorodna novica Putin: Rusija pripravljena na pogovore o Ukrajini

"Njihovo stališče je bilo ... predlagali so mobilizacijo dodatnih 450.000–500.000 ljudi. To je zelo resna številka," je dejal Zelenski. "Dejal sem, da bom potreboval dodatne argumente, da bi podprl to pobudo. Ker prvič, gre za vprašanje ljudi, in drugič, gre za vprašanje pravičnosti, gre za vprašanje obrambne sposobnosti in gre za vprašanje finančnih sredstev."

Po navedbah Zelenskega bi za tako mobilizacijo potrebovali dodatnih 13,5 milijarde dolarjev.

Nekdanji obrambni minister Oleksij Reznikov je poleti dejal, da je v ukrajinski varnostni in obrambni sektor vpletenih okoli milijon ljudi.

Medtem pa Euronews poroča, da ima Ukrajina vse večje težave menjavati izčrpane vojake, ki so že dve leti na fronti.

“Naše enote so kadrovsko podhranjene," je povedal major Oleksandr Volkov, poveljnik enega od bataljonov. “Potrebujemo mlade ljudi, mlajše od 40 let, in motivirane.”

“Javnost je bila verjetno zavedena s strani nekaterih medijev, ki so trdili, da vse poteka gladko (za ukrajinsko vojsko, op. a.), da premagujemo sovražnika in da bomo v bližnji prihodnosti dosegli zmago. A aktualna situacija ni tako preprosta. Sovražnik je resnično močan. Mi pa počnemo vse v naši moči, da bi ga zadržali in premagali,” je dejal Volkov.

Da ima Ukrajina težave pritegniti mlade rekrute, poudarjajo tudi drugi. "Na začetku vojne je vse poganjal adrenalin, vsi so bili pripravljeni na boj in ni bilo težav," je za Euronews povedal poveljnik Igor Prokopiak. "Ampak čez čas se je to umirilo. Ljudje so imeli dostop do družbenih omrežij, videli so grozno, kruto plat vojne. Tisti začetni adrenalin je pošel, možgani so se zbudili, pojavil se je strah in posledično so se ljudje začeli bati za svoja življenja.”

Oblasti opažajo, da se je povprečna starost vojakov na fronti povišala, pri čemer Volkov pravi, da je 40 odstotkov njegove enote starih najmanj 45 let.

Zelenski ne ve, kako dolgo bo vojna trajala

Zelenski je na novinarski konferenci vztrajal, da Ukrajina vojne ne izgublja. Kot je zatrdil, je ukrajinska vojska dosegla veliko zmago v Črnem morju, kjer je uspešno napadala ruske vojaške ladje in zavarovala trgovske poti. "Ruskemu ladjevju je bila odvzeta skoraj popolna prevlada v ukrajinskem Črnem morju," je ocenil ukrajinski predsednik in dodal, da je Rusija poskušala uvesti nadzor nad tem, kaj lahko Ukrajina na tem območju počne oziroma izvaža.

Kljub temu po besedah Zelenskega nihče ne ve, kako dolgo bo vojna še trajala. "Celo spoštovani ljudje, naši poveljniki in naši zahodni partnerji, ki pravijo, da je to vojna, ki bo trajala več let, tega ne vedo," je pojasnil. Ob tem je poudaril, da bo Ukrajina vojno lahko končala prej, če bo ohranila svojo odpornost.

Zelenski je ob tem zavrnil možnost mirovnih pogovorov z Rusijo, na katere naj bi bili v Moskvi pripravljeni. "V njihovih dejanjih tega ne vidim," je dejal in dodal, da v retoriki Moskve vidi le aroganco in pripravljenost na ubijanje. Možnost, da bi se članice Nata borile za Ukrajino, pa je označil za fantazijo.

Zelenski bi rad tudi, da se Ukrajina čim prej priključi EU-ju. Foto: Reuters
Zelenski bi rad tudi, da se Ukrajina čim prej priključi EU-ju. Foto: Reuters

Po njegovih besedah Ukrajina ima svoj mirovni načrt, in ko bodo "vse države sveta" enotne glede tega dokumenta, ga bodo lahko predali Rusiji. V luči tega je zagotovil, da ne bo opustil cilja, da Ukrajino vrne v obseg pred letom 2014, ko si je Rusija priključila Krim. Odločno je zavrnil tudi trditve o tem, da naj bi Ukrajina začela izgubljati vojno.

Od zaveznic pričakuje dodatno pomoč

Načel je tudi temo pomoči z Zahoda, ki je v zadnjih tednih, predvsem zaradi vojne v Gazi in razklanosti ameriških politikov, začela usihati. Kot je dejal, je prepričan, da se bo ključna finančna pomoč ZDA in Evrope nadaljevala.

"Zelo trdo delamo in prepričan sem, da nas ZDA ne bodo izdale," je dejal Zelenski. A prav v ameriškem senatu so republikanci nedavno blokirali novo pomoč za Ukrajino.

Zelenski pričakuje tudi, da bo EU kmalu potrdil nov 50 milijard evrov vreden sveženj pomoči.

Kijev bo po napovedih ukrajinskega predsednika to zimo od zaveznic dobil tudi dodatne sisteme zračne obrambe patriot. "Obljubil sem, da ne bom razkril števila," je dejal Zelenski in dodal, da je obljubljeno orožje rezultat njegovih nedavnih potovanj v tujino.

Pretekli teden je bil namreč Zelenski najprej v ZDA, nato pa še na Norveškem in Danskem.

Zelenski je ob tem ocenil, da bi imela sprememba na predsedniškem položaju v ZDA lahko močan vpliv na potek vojne. "Če bo politika naslednjega predsednika, kdor koli že bo, drugačna do Ukrajine, hladnejša ali bolj ekonomična, mislim, da bodo ti signali zelo močno vplivali na potek vojne," je dejal Zelenski in ocenil, da bi imel nekdanji ameriški predsednik Donald Trump v primeru vrnitve v Belo hišo zagotovo drugačno politiko do Kijeva.

Parlamentarnih volitev med vojno ne bo

Kritike Zelenskega je razburila njegova napoved, da v času vojne z Rusijo ne bodo mogli izvesti parlamentarnih volitev. O tem, ali volitve bodo ali ne bodo, se v Ukrajini v zadnjem času veliko razpravlja, čeprav so po zakonu o izrednih razmerah prepovedane.

Zelenski je večkrat ponovil, da bi lahko izvedba volitev spodkopala enotnost, kar bi lahko Rusija zlahka izkoristila.