Takole mu je lani takratna prva dama ZDA Melania Trump obesila za vrat predsedniško medaljo svobode. Foto: Reuters
Takole mu je lani takratna prva dama ZDA Melania Trump obesila za vrat predsedniško medaljo svobode. Foto: Reuters

Za Limbaugha, ki so ga že leta pestile zdravstvene težave, je bil usoden pljučni rak. Da ima raka, je radijec sporočil februarja lani, naslednji dan pa mu je takratni predsednik ZDA Donald Trump podelil predsedniško medaljo svobode. "Limbaugh je največji borec in zmagovalec, ki ste jih kadar koli srečali," je dejal takrat Trump.

Vzpon Limbaugha na sam vrh poslušanosti radijskih oddaj v ZDA je omogočil preklic tako imenovane doktrine poštenosti leta 1987, ki je odpravil zahtevo, da radijske in televizijske oddaje pošteno in enakopravno predstavijo stališča za in proti. To je z leti pripeljalo do zdajšnje prevlade mnenj nad poročevalskimi dejstvi in nezanesljivih, a privlačnih novic.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Limbaugh je podajal svoja mnenja na način, ki je odlikoval tudi Trumpa – s samohvalo, šopirjenjem, nesramnostmi in vedno brez opravičil za laganje, žalitve in zavajanja, razen ko so ga udarile po žepu tožbe. Milijone je s tem navdušil, milijoni so ga zasovražili, sam pa je vse bolj bogatel.

V 90. letih je postal blagovna znamka, ko je nacionalno radijsko slavo razširil na izdajanje knjig, govore in televizijsko oddajo.

Ameriška levica je skušala opozarjati na rast desnih radijskih komentatorjev, kot je bil Limbaugh, vendar pri tem ni imela uspeha, saj dejstva niso bila "seksi".

Največ poslušalcev v času Obame in Clintona

Leta 1992 je Limbaugha pohvalil tudi nekdanji predsednik ZDA Ronald Reagan, ki mu je napisal, da naj ga ne skrbi, če ga imajo liberalci za najnevarnejšega človeka v Ameriki. "Enako so rekli tudi zame, zato nadaljuj z dobrim delom," mu je sporočil Reagan.

Z Donaldom Trumpom. Foto: Reuters
Z Donaldom Trumpom. Foto: Reuters

Limbaugh je imel največ poslušalcev in denarja v času demokratskih predsednikov Billa Clintona in Baracka Obame, ki ju je neusmiljeno kritiziral. S svojo retoriko je pripomogel k vzponu Newta Gingricha in njegove konservativne ideologije pogodba z Ameriko ter k zmagi tovrstne miselnosti na kongresnih volitvah 1994.

Vplival je tudi na republikanske predsednike in kongresnike, ki so omahovali v vojni proti vsemu, kar je bilo po njegovem mnenju narobe z Ameriko – temnopolti aktivisti, homoseksualci, splav, pravice živali, brezdomci, okoljevarstveniki, umetniki in feministke, za katere je skoval izraz "feminacistke".

Veliki zaslužkar

Z Melanio Trump. Foto: Reuters
Z Melanio Trump. Foto: Reuters

Za levico je bil groza in strah, za neopredeljene pa pameten oportunist, ki je videl in izkoristil tržno nišo za gradnjo imperija. Razen televizije Fox News verjetno nihče v Ameriki ni zaslužil toliko denarja s politiko kot Limbaugh.

Leta 2006 so ga aretirali, ker je na črno kupoval protibolečinske tablete oxycontin, vendar ni bil obsojen na zaporno kazen. Med drugim tudi zato, ker ga je vzela v bran Ameriška zveza za državljanske svoboščine (ACLU), sicer njegova priljubljena tarča napadov.

Ko je obtožil igralca Michaela J. Foxa, da zgolj igra parkinsonovo bolezen, ni imel večjih težav, eno redkih opravičil pa je izdal po tem, ko so ga začeli zapuščati oglaševalci, ker je neko študentko zaradi pričanja v kongresu o kontracepciji označil za cipo in prostitutko. S Trumpom sta tudi rada podpihovala teorijo zarote, da Obama ni bil rojen v ZDA in da zato ni legitimen predsednik.

Limbaugh je bil štirikrat poročen, nazadnje se je poročil leta 2010 s Kathryn Rogers. Tretjo poroko je vodil sodnik vrhovnega sodišča Clarence Thomas, Elton John pa mu je pel na četrti poroki, za kar je bil potem deležen številnih kritik.