Wangari Maathai je bila velika okoljevarstvenica, borka za človekove pravice, zagovornica demokracije in miru ter ostra nasprotnica globalizacije in genske tehnike. Foto: EPA
Wangari Maathai je bila velika okoljevarstvenica, borka za človekove pravice, zagovornica demokracije in miru ter ostra nasprotnica globalizacije in genske tehnike. Foto: EPA

Maathaijeva je po dolgem boju z rakom v nedeljo umrla v nairobijski bolnišnici, ob smrti pa je bila ob njej vsa družina. "Družina profesorice Wangari Maathai z žalostjo sporoča, da je profesorica po dolgem in pogumnem boju z rakom 25. septembra umrla v bolnišnici v Nairobiju," so sporočili iz gibanja Zeleni pas.

"Njena smrt je velika izguba za vse, ki so jo poznali kot mamo, sorodnico, sodelavko, kolegico, vzornico in junakinjo, ter za vse, ki so občudovali njeno odločenost za boljši, mirnejši in bolj zdrav svet," so še zapisali v gibanju, ki ga je ustanovila.

V Afriki posadila 30 milijonov dreves
Znanstvenica, ki je bila profesorica živalske anatomije, je leta 2004 kot prva afriška ženska dobila Nobelovo nagrado za mir za vodenje gibanja Zeleni pas, ki je po vsej Afriki zasadilo več kot 30 milijonov dreves in s tem preprečilo spreminjanje afriške celine v puščavo. Zato je bila v svoji domovini, Keniji, znana kot "mati dreves".

Maathaijeva je bila tudi borka za človekove pravice, zagovornica demokracije in miru ter ostra nasprotnica globalizacije in genske tehnike, decembra leta 2002 je bila izvoljena v kenijski parlament, od januarja 2003 do novembra 2005 pa je bila pomočnica ministra za okolje in naravne vire.

Pod vlado nekdanjega premierja Daniela Arapa Moia so Maathaijevo večkrat aretirali in jo poniževali, leta 2008 pa so jo med protesti proti načrtu kenijske vlade, da bi povečali število ministrov, napadli s solzivcem.

"Ženske naj dvignejo svoje glasove"
V svojem govoru ob prejemu Nobelove nagrade je Maathaijeva izrazila upanje, da bi njen uspeh navdihnil druge ženske, da bi prevzele dejavnejšo vlogo v družbi. "Upam, da bo to opogumilo ženske, da bodo dvignile svoje glasove in postale pogumnejše," je povedala Maathaijeva.