Na kriznih žariščih, kot je Sirija, so otroci pogosto žrtve spopadov. Foto: EPA
Na kriznih žariščih, kot je Sirija, so otroci pogosto žrtve spopadov. Foto: EPA
Pretresljive razmere za prizadete otroke po svetu

Takih otrok ob rojstvu pogosto niti ne vpišejo v matične knjige, so žrtve diskriminacije in pogosto celo umorov.

Številne težave, s katerimi se spopadajo telesno in duševno prizadeti otroci, izhajajo iz njihove nevidnosti, ugotavljajo avtorji poročila, ki so ga predstavili v Vietnamu.

Ugotavljajo, da obstaja velika verjetnost, da bodo prizadeti otroci v življenju revni, da ne bodo deležni ustrezne izobrazbe in zdravstvene oskrbe, v številnih državah pa jim tudi grozi, da jih bodo zaprli v posebne institucije.

"Najtežje jih je doseči. Ob rojstvu jih ne registrirajo. So žrtve mučenja in diskriminacije. In včasih jih - kot albine v Tanzaniji - preprosto ubijejo," je dejal izvršni direktor Unicefa Anthony Lake.

Poročilo poudarja, da so takšni otroci pogosto tudi žrtve spolnih zlorab, zaradi pomanjkljive izobrazbe pa so pri njih pogoste okužbe z virusom HIV.

Ugotavljajo tudi, da je eden izmed ključnih dejavnikov spol, saj so dekleta pogosteje prikrajšana za hrano in nego kot fantje.

Eden izmed razlogov za telesno in duševno prizadetost otrok je tudi pomanjkanje hrane, ki ga čuti okoli 165 milijonov otrok po svetu. Med 250.000 in 500.000 otrokom vsako leto grozi, da bodo oslepeli zaradi pomanjkanja vitamina A. Tudi slabokrvnost, za katero trpi vsak drugi predšolski otrok, pogosto vodi v prizadetost.

Na kriznih območjih, kot je Sirija, so otroci pogosto poškodovani v spopadih, pogosto so tudi žrtve min.

Koliko je po svetu telesno in duševno prizadetih otrok, ni jasno, poudarjajo v Unicefu. Kot pravijo, imajo zanesljive podatke o tem le iz nekaterih držav. Po nekaterih podatkih naj bi jih bilo 93 milijonov, a po mnenju Unicefa je ta podatek zastarel in jih je dejansko precej več.

Pretresljive razmere za prizadete otroke po svetu