Varčevalni ukrepi bodo italijanske družine udarili po denarnici. Foto: BoBo
Varčevalni ukrepi bodo italijanske družine udarili po denarnici. Foto: BoBo

Varčevalnim ukrepom, ki jih je pripravila vlada premierja Silvia Berlusconija in bodo začeli veljati v ponedeljek, so se med drugim uprli v Furlaniji - Julijski krajini, Piemontu in Kampanji, kjer so napovedali, da ne bodo upoštevali ukrepov, kot sta plačevanje posebne takse deset evrov za vsak obisk zdravnika in posebna taksa 25 evrov v primeru klica rešilnega avtomobila, ko ta ni nujno potreben.

Sveženj, težek več deset milijard evrov, vključuje tudi zamrznitve plač javnih uslužbencev ter znižanje dodatkov za visokošolski študij in otroški vrtec. Dežele so uresničevanje varčevanja zamrznile in pozvale administrativno sodišče, naj presodi o njegovi zakonitosti.

Cerkev: Velike posledice za družine
Proti uveljavljanju varčevalnih ukrepov se je izrekla tudi vodja italijanske zveze sindikatov CGIL Susanna Camusso, češ da bodo ukrepe najbolj občutili socialno najšibkejši Italijani. Da bi dosegli spremembe svežnja, je Camussova k poenotenju in mobilizaciji pozvala italijansko politično opozicijo. Pomisleke glede svežnja je izrazila še italijanska Rimskokatoliška cerkev, ki je opozorila, da bo imel hude socialne posledice, in izrazila mnenje, da država ne sme ukiniti podpore družinam, saj so te osnovna enota družbe.

Italija želi s svežnjem varčevanja do leta 2014 znižati proračunski primanjkljaj na 0,2 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP); letos namerava privarčevati tri milijarde evrov, prihodnje leto šest, nato pa še 25 milijard leta 2013 in 45 milijard evrov leta 2014. Strokovnjaki ocenjujejo, da bo imela zaradi ukrepov povprečna italijanska družina v letih 2013 in 2014 približno 1.000 evrov dodatnih stroškov.