Uporniki v zadnjih dneh osvajajo mesta na zahodu države, a pri tem imajo kar visoke izgube, zaradi česar vojaški analitiki dvomijo, da bi lahko popolnoma obkolili Tripolis in njegovo okolico. Foto: EPA
Uporniki v zadnjih dneh osvajajo mesta na zahodu države, a pri tem imajo kar visoke izgube, zaradi česar vojaški analitiki dvomijo, da bi lahko popolnoma obkolili Tripolis in njegovo okolico. Foto: EPA

Po dveh mesecih bojev so uporniki proti Gadafijevemu režimu le zavzeli mesto Zlitan, ki leži 160 km vzhodno od glavnega libijskega mesta. Po prodoru iz Misrate so se uporniki ob pomoči bombnikov Nata dolgo mučili z obalnim mestom. Po seriji letalskih napadov, v katerih je bil uničen osrednji poveljniški položaj in nekaj tankov ter oklepnih vozil, je v petek zjutraj sledil nov napad upornikov.

Visok krvni davek za Zlitan
Za osvojitev meta, ki je 60 km oddaljen od Misrate, so uporniki plačali visoko ceno: najmanj 32 mrtvih vojakov in več kot sto ranjenih. Na drugi strani je umrlo od 40 do 50 Gadafijevih vojakov poroča Al Jazeera, ki potrjuje navedbe upornikov, da nadzorujejo mesto Zlitan.

Uporniki so bili dejavni tudi zahodno od Tripolisa, kjer razširjajo nadzor nad obalo. V petek so osvojili mestece Surman, ki je 10 km zahodno od Zavije, kjer še naprej divjajo hudi boji za nadzor nad strateško pomembno rafinerijo in njenim pristaniščem. Tripolis tudi nima več zveze prek notranjosti države, saj uporniki nadzorujejo gorsko mesto Garjan, ki leži 80 km od glavnega Gadafijevega oporišča.

Priprave za evakuacijo tujcev
Ker počasi Tripolis postaja obkoljena enklava, naj bi imel načrt za pobeg tudi polkovnik Gadafi, ki Libiji vlada že 42 let. Ameriška televizija NBC se sklicuje na vire iz libijske vlade, ki zatrjujejo, da naj bi Gadafi z družino načrtoval pobeg v sosednjo Tunizijo. Medtem so tuje države, ki imajo v Tripolisu največ tujih državljanom že oblikovale skupino, ki bo vodila evakuacijo tujcev iz mesta, v primeru popolne obkolitve in napada.

Pogajanja vendarle potekajo?
Medtem je libijski premier Bagdadi Mumadi vendarle priznal, da se Gadafijev režim pogaja oz. da je prišlo "do nekaterih stikov v prid politične rešitve" z uporniki oz. prehodnim nacionalnim svetom iz Bengazija. "Če ste za mirno politično rešitev, bom imel v prihodnjih dneh nekaj dobrih novic," je optimističen Mamudi, katerega vlada je v preteklih dneh sicer ostro zanikala vsak stik z nasprotno stranjo.