Pravica do splava v močno katoliški Latinski Ameriki še vedno ni razširjena. Foto: EPA
Pravica do splava v močno katoliški Latinski Ameriki še vedno ni razširjena. Foto: EPA

Zakon mora zdaj potrditi še senat, ki je prejšnjo različico besedila že izglasoval decembra lani. Predsednik José Mujica je že dejal, da bo zakon potrdil, če ga bo potrdil tudi kongres.

Če bo zakon na koncu sprejet, se bo Urugvaj postavil ob bok Mehiki in Kubi, ki sta za zdaj edini državi v Južni in Srednji Ameriki s tako liberalno zakonodajo glede pravice do splava. Večina držav v regiji, v katerih je močno prisoten katolicizem, dovoljuje splav zgolj v primeru posilstva, nevarnosti za življenje nosečnice ali težje deformacije zarodka.

Zdaj je za splav zagrožena zaporna kazen
Kot poroča BBC, je po zdaj veljavni urugvajski zakonodaji za ženske, ki so naredile splav, in za ljudi, ki so jim pri tem pomagali, zagrožena zaporna kazen. Splav je zdaj v Urugvaju dovoljen le v primeru posilstva in ogroženosti življenja nosečnice. Nova zakonodaja pa bo na zahtevo ženske splav omogočala, bo pa morala ženska prej govoriti pred panelom, sestavljenim iz zdravnikov, psihologa in socialnega delavca, ki jo bo seznanil z morebitnimi tveganji in alternativami, kot je recimo posvojitev.

Ženska bo morala nato čakati pet dni, preden bo nadaljevala postopek. Podoben zakon je kongres potrdil že leta 2008, a ga je z vetom zavrnil takratni predsednik Tabare Vasquez. Javnomnenjske ankete kažejo, da večina prebivalcev Urugvaja podpira legalizacijo splava.