'Odhajam v nebesa, se vidimo, ko pridete še ostali,' so bile zadnje McGuirejeve besede. Foto: EPA
'Odhajam v nebesa, se vidimo, ko pridete še ostali,' so bile zadnje McGuirejeve besede. Foto: EPA

53-letni Dennis McGuire je bil leta 1989 obsojen na smrt zaradi posilstva in umora takrat sveže poročene Joy Stewart. Umor je bil nepojasnjen skoraj leto dni, dokler ni McGuire, ki je bil v zaporu zaradi neke druge zadeve, želel dobiti nižjo kazen v zameno za informacije o tem zločinu. Naprtiti ga je hotel svaku, vendar pa je preiskava razkrila pravega krivca, kar je pozneje potrdila še analiza DNK-ja.

Evropa sredstvo za ljudi prepovedala
V zvezni državi Ohio so ga usmrtili v četrtek, pri tem pa uporabili še nikoli preizkušene kombinacije sredstev - ogromne količine zdravila proti bolečinam hidromorfon in narkotika midazolam. Oblasti imajo namreč težave pri kupovanju do zdaj uporabljenih sredstev za usmrtitve. Evropski proizvajalec sredstva pentobarbital, ki se je najprej sicer uporabljalo za uspavanje psov in mačk, je namreč prepovedal uporabo tega za usmrtitve ljudi, starih zalog pa je v Ohiu zmanjkalo.

Zato se je država odločila, da poskusi na drugačen način. McGuiru so vbrizgali v žilo dve novi sredstvi, za kateri so nasprotniki smrtne kazni opozarjali, da lahko privedeta do dušenja in hude agonije, s čimer bi bila kršena ustavna prepoved "krutega in neobičajnega kaznovanja". McGuire je po injekciji najprej pet minut miroval, nato pa je naslednjih 15 minut lovil sapo in hropel.

Letos načrtovanih še pet usmrtitev
Usmrtitvi je prisostvovala njegova hči, ki je bila popolnoma zgrožena nad prizorom. Družina je že napovedala, da bo tožila Ohio zaradi ustavno prepovedane okrutne in nenavadne kazni, saj je McGuire v zaporu Lucasville pri Cincinnatiju umiral skoraj pol ure. "Državljani Ohia bi morali biti zgroženi nad tem, kar se je zgodilo v njihovem imenu," je po usmrtitvi dejal odvetnik usmrčenega Allen Bohnert in državo obtožil izvedbe bolečega in ponesrečenega eksperimenta.

Republikanski guverner Ohia se bo moral spoprijeti tudi s pozivi k uvedbi moratorija na smrtne kazni, državo pa bi lahko tožil še kdo, saj je za letos načrtovanih še pet usmrtitev. Ohio je smrtne kazni znova uvedel leta 1999.