Patria odmeva tudi na Hrvaškem. Foto: EPA
Patria odmeva tudi na Hrvaškem. Foto: EPA
Sojenje v zadevi Patria
V Sloveniji sojenje v zadevi Patria še poteka. Foto: BoBo

Časopis Jutarnji list ob tem pojasnjuje, da nova smer v preiskavi temelji na pričanju nekdanjega Patrijinega posrednika Wolfganga Riedla.

Ime stranke ni navedeno, podrobnosti vsebine elektronskih in SMS-sporočil pa naj bi zanesljivo kazale, da gre za HDZ, poudarja časopis. Dodaja, da je to mogoče sklepati na podlagi sporočil, ki jih je Riedl pošiljal direktorju Patrie Reji Niittynenu 1. oktobra 2007. Riedlova sporočila, ki jih je posredoval s španske številke svojega prenosnega telefona, so bila poslana deset dni pred podpisom pogodbe na hrvaškem obrambnem ministrstvu o nakupu 84 finskih oklepnikov za 112 milijonov evrov.

Sporočila je pošiljal med predvolilno kampanjo hrvaških parlamentarnih volitev, ko je bil HDZ v javnomnenjskih raziskavah za SDP. Riedl naj bi pisal Niittynenu tudi po volitvah, trdi Jutarnji list, ki novo preiskavo omenja tudi v okviru začetka sojenja nekdanjemu premierju Ivu Sanaderju in HDZ-ju za korupcijo in domnevne črne sklade.
"Deset dni prepozno"
"Deset dni prepozno. Tisti, ki so napovedali podporo, so besni. Prišli bodo k meni v pisarno. Trdijo, da ne morejo plačati računov v kampanji. Ne vem, kaj naj jim povem," je zapisal Riedl, ki je nekaj časa posredoval pri Patrijinih poslih na Hrvaškem.

Jutarnji še navaja, da je Patria plačala svojim posrednikom na Hrvaškem - Riedlu in poslovnežu Walterju Wolfu - 8,5 odstotka provizije ali dobrih deset milijonov evrov. Večino, 5,5 odstotka naj bi dobil Wolf, Riedl 2,5 odstotka, 0,5 odstotka pa je bilo namenjenih za rezervo. Wolf in Riedl naj bi od Patrie oktobra 2007 prejela 1,5 milijona evrov predujma za posle na Hrvaškem. Wolf naj bi Riedlu pojasnil, da je po 100.000 evrov treba plačati takratnemu hrvaškemu predsedniku Stipetu Mesiću ter posredniku in nekdanjemu hrvaškem premierju Franju Gregoriću. Direktor tovarne Đure Đaković iz Slavonskega Broda Bartol Jerković naj bi dobil 200.000 evrov.

Jutarnji še piše, da je Patria zvišala provizijo na Hrvaškem na 11,5 odstotka vrednosti posla ali na 13,6 milijona evrov, ker naj bi morali plačati še nekoga s hrvaškega obrambnega ministrstva.

Hrvaški preiskovalci so pred kratkim začeli preiskavo v uradu hrvaškega predsednika, da bi ugotovili, ali je kdo od vpletenih v afero Patria obiskal Mesića in zakaj. Tako administracija nekdanjega predsednika kot obrambnega ministrstva trdita, da je bil nakup oklepnikov transparenten primer nabave vojaške opreme.