Sušmita Banerdži se je nedavno vrnila v Afganistan. Foto: Reuters
Sušmita Banerdži se je nedavno vrnila v Afganistan. Foto: Reuters
Po njeni zgodbi so leta 2003 posneli tudi film.

prav talibani.
49-letno Sušmito Banerdži, ki je bila poročena z afganistanskim poslovnežem in se je nedavno vrnila v Afganistan prav zato, da bi živela z njim, so ustrelili pred njenim domom v provinci Paktika.

Kot poroča BBC, je Banerdžijeva v provinci delala kot zdravstvena delavka, ob tem pa je v sklopu svojega dela tudi snemala vsakdan domačink. Po navedbah policije so talibanski uporniki vdrli v žrtvin dom, zvezali njenega moža in druge člane družine, Banerdžijevo pa odpeljali ven in jo ustrelili.

Njeno truplo so odvrgli blizu verske šole. Talibani odgovornosti za napad niso prevzeli.

"Ženska, ki se je postavila po robu talibanom"
Banerdžijeva je v Indiji zaslovela s knjižno uspešnico Kabulivalova bengalska žena, v kateri je opisala svoje življenje v Afganistanu z možem Janbazom Khanom in svoj dramatični pobeg. Po knjigi so leta 2003 v Bollywoodu posneli tudi film, Pobeg pred talibani, ki so ga oglaševali kot "resnično zgodbo o ženski, ki se upa postaviti po robu talibanom".

Banerdžijeva je svojo zgodbo prelila tudi v članek, ki ga je leta 1998 napisala za revijo Outlook. V Afganistan se je preselila leta 1989 po poroki s Khanom, ki ga je spoznala v Kolkati. Kot je napisala, je bilo življenje "znosno" vse do leta 1993, ko se je začel vzpon talibanov in so ji ukazali, naj zapre svojo ambulanto, njo pa označili za "žensko dvomljive morale".

Nazaj v Indijo
Iz Afganistana je pobegnila leta 1994, a so jo njeni svaki izsledili v pakistanski prestolnici Islamabad, kamor se je zatekla po pomoč na indijsko veleposlaništvo. Možje so jo odpeljali nazaj v Afganistan. "Obljubili so mi, da me bodo poslali nazaj v Indijo. A svoje obljube niso držali. Namesto tega so me zadrževali v hišnem priporu in me označili za nemoralno žensko. Talibani so mi zagrozili, da me bodo naučili lekcije. Vedela sem, da moram pobegniti," je zapisala.

Kmalu za tem je skušala zbežati iz moževe hiše, ki je bila od Kabula oddaljena tri ure. "Neke noči sem izkopala predor čez blatne zidove hiše in pobegnila. Nedaleč od Kabula so me aretirali. Zasliševalo me je 15 talibanov, ki so mi rekli, da bi me morali, ker sem zbežala od moža, usmrtiti. A sem jih uspela prepričati, da se imam vso pravico vrniti v svojo domovino, ker sem Indijka."
"Zasliševanje se je nadaljevalo še celo noč. Naslednje jutro so me odpeljali na indijsko veleposlaništvo, od koder sem varno odpotovala v Kolkato, kjer sem bila znova združena s svojim možem. Mislim, da se ne bo mogel nikdar več vrniti k svoji družini."