Kot so izračunali pri Washington Postu, naj bi bilo Trumpovo premoženje vredno devet milijard dolarjev. Foto: Reuters
Kot so izračunali pri Washington Postu, naj bi bilo Trumpovo premoženje vredno devet milijard dolarjev. Foto: Reuters
Donald Trump in Melania Trump
Če bi Donald Trump postal predsednik ZDA, bi Slovenka Melanija Knavs postala prva dama. Foto: EPA

Nepremičninski magnat in milijarder Donald Trump, ki se je s predsedniškim položajem spogledoval že dve desetletji, je končno tudi uradno napovedal, da se podaja v predsedniško tekmo. "Dame in gospodje, uradno se bom potegoval za predsednika ZDA. Kandidiram zato, da bomo to deželo spet naredili veliko," je Trump povedal množici privržencev v stolpu Trump na newyorški Peti aveniji. "Amerika potrebuje resnično dobrega voditelja," je dejal in napovedal, da bo slogan njegove kampanje "naredimo Ameriko spet veliko".

V nastopnem govoru je kritiziral vse politike na čelu s predsednikom Barackom Obamo in napovedal, da bo v primeru izvolitve odpravil zdravstveno reformo, na južni meji z Mehiko pa bo zgradil ogromen zid, ker, "nihče ne zna graditi kot Donald Trump". Povedal je, da ima glede zunanje politike rešitev za vse težave, a jih ni podrobneje predstavil, doma pa je obljubil nova delovna mesta in zatrdil, da bo glede tega največji predsednik ZDA, kar jih je Bog kadar koli ustvaril.

Svoje bogastvo bo izkoristil sebi v prid
Trump, ki je tudi zvezdnik resničnostnega šova "Vajenec" (Apprentice), je sam sebe večkrat označil kot "najuspešnejšo osebo, ki je kadar koli kandidirala za predsednika ZDA", in kot napoveduje CNN, svojega bogastva in razkošnega načina življenja ne bo spreminjal, v kampanji ju bo na čelu s poslovnim uspehom celo poudarjal. Dejal je, da mu bo prav njegovo bogastvo, ki je ocenjeno na devet milijard dolarjev, omogočilo, da bo učinkovit predsednik.

Kot poročajo ameriški mediji, se je začel Trump na kandidaturo resno pripravljati, saj je v ključnih zveznih državah Iowa, New Hampshire in Južna Karolina že začel postavljati volilne pisarne, zaposlil pa je tudi političnega stratega, ki je republikanskega kandidata Ricka Santoruma leta 2012 pripeljal do presenetljive zmage na primarnih volitvah.

Donald Trump je od leta 2005 poročen z nekdanjo manekenko, Slovenko Melanijo Knavs.

Pri republikancih se obeta hud boj
Sicer pa je ameriška predsedniška tekma že v polnem zagonu, še posebej na republikanski strani pa se obeta hud boj, saj je svojo kandidaturo že napovedalo 11 drugih kandidatov. V ponedeljek je to uradno storil Jeb Bush, nekdanji guverner Floride in brat nekdanjega predsednika Georgea Busha, ki velja za največjega favorita, pred njim pa so to storili še teksaški senator Ted Cruz, nekdanja direktorica Hewlett-Packarda Carly Fiorina, nekdanji guverner Arkansasa Mike Huckabee, senator iz Južne Karoline Lindsey Graham, nekdanji guverner New Yorka George Pataki, zdravnik Ben Carson, senator iz Kentuckyja Rand Paul, guverner Teksasa Rick Perry, senator s Floride Marco Rubio in nekdanji senator iz Pensilvanije Rick Santorum.

Na demokratski strani je konkurenca manjša, saj tam za absolutno favoritko velja nekdanja prva dama in nekdanja ministrica za zunanje zadeve Hillary Clinton, ki je z velikim zborovanjem v New Yorku tudi uradno začela svojo kampanjo, za nominacijo pa se potegujejo še senator iz Vermonta Bernie Sanders, nekdanji guverner iz Marylanda Martin O'Malley ter guverner Rhode Islanda Lincoln Chafee.