Jovanka Broz (1924-2013). Foto: EPA
Jovanka Broz (1924-2013). Foto: EPA

Novico je za srbske medije že potrdil direktor Urgentnega centra Beograd Zlatibor Lončar, ki je vodil zdravljenje nekdanje prve dame SFRJ-ja. Jovanka Broz je bila v bolnišnico sprejeta že 23. avgusta, kamor so jo pripeljali v kritičnem zdravstvenem stanju zaradi neustrezno zdravljenega kožnega raka. Umrla je ob 11. uri in 45 minut zaradi zastoja srca.

Jovanka Broz je bila kot Jovanka Budisavljević rojena 7. decembra 1924 v kraju Pećane v Liki na Hrvaškem, v družini srbske narodnosti. Kot mlada komunistka in partizanka je že med vojno spoznala Tita, po vojni pa sodelavka v njegovem kabinetu. Titova žena je postala leta 1952 na tajni poroki, po smrti jugoslovanskega diktatorja leta 1980 pa je živela v skorajda popolni izolaciji v eni izmed vil na Dedinju.

Jovanko Broz konec 70. ločili od Tita
Še pred Titovo smrtjo so jo politični nasprotniki osamili in jo ločili od pešajočega moža. V zadnjih treh letih je tako Jovanka Broz samo enkrat srečala Tita. Zaradi nikoli razrešenega zapuščinskega postopka po Titu je nato brez pokojnine in osebnih dokumentov živela v hišnem priporu pod skrbnim nadzorstvom tajnih služb. Takratna jugoslovanska in poznejša srbska oblast nista nikoli pojasnili okoliščin njenega primera.

V osami ostala zvesta možu
Šele leta 2005 je prejela pomoč srbske vlade, leta 2009 pa končno tudi nove veljavne osebne dokumente, vseeno je skrivnostna prva jugoslovanska dama ostala v osami, kjer je njeno zdravje hitro slabelo. Vsako leto 4. maja, na obletnico Titove smrti, in 25. istega meseca, na njegov rojstni dan oziroma dan mladosti, je Jovanka kot prva položila cvetje na Titov grob na Dedinju.

Prav tu si tudi želi biti pokopana, je Jovanka na smrtni postelji sorodnikom zaupala svojo zadnjo željo. O tem, kdaj in kje bodo Jovanko pokopali, bo srbska vlada razpravljala v ponedeljek, a so že sporočili, da bodo po vsej verjetnosti spoštovali njeno željo in uredili pokop v Hiši cvetja, grobnici njenega moža Josipa Broza - Tita.