Na nekaterih bencinskih črpalkah ni več goriva. Foto: Reuters
Na nekaterih bencinskih črpalkah ni več goriva. Foto: Reuters

V La Pazu ljudje v dolgih vrstah čakajo za osnovne dobrine, kot sta moka in piščanec.

Še naprej potekajo tudi protesti in spopadi med Moralesovi nasprotniki in privrženci, ki je zaradi obtožb o volilnih poneverbah odstopil 10. novembra in nato sprejel azil v Mehiki. V nemirih je umrlo že 23 ljudi. Konec tedna je bila najhuje v mestu Cochabamba, kjer so pridelovalci koke skušali oditi v La Paz na proteste v podporo Moralesu, a sta jim policija in vojska to preprečili z zaporo na mostu iz mesta. V spopadih je umrlo devet ljudi.

Začasna predsednica države Jeanine Añez, nekdanja podpredsednica senata, ki se tudi spoprijema s kritikami, naj odstopi, je v nedeljo zagotovila, da bo "kmalu" razpisala nove volitve, ki bodo ponovno vzpostavile "demokratično verodostojnost države", piše BBC. Trenutna oblast je že spremenila ime osrednjega državnega časopisa – prej se je imenoval Sprememba, zdaj pa Bolivija.

"Nevaren razvoj dogodkov"

Iz Združenih narodov prihajajo pozivi k umiritvi strasti. Visoka komisarka Združenih narodov za človekove pravice Michelle Bachelet je opozorila, da bi lahko razmere ob pretirani uporabi sile ušle izpod nadzora.

Bachetelova je dejala, da bi lahko bile smrtne žrtve posledica "nesorazmerne" uporabe sile policije in vojske. "To je izredno nevaren razvoj dogodkov, ki najverjetneje ne bo zadušil nasilja, ampak ga bo le še okrepil," je dejala. "Res me skrbi, da bi stanje v Boliviji lahko ušlo izpod nadzora, če se oblasti reševanja položaja ne bodo lotile z občutkom in v skladu z mednarodnimi normami in standardi v zvezi z uporabo sile," je dodala.

Añezova je v četrtek vojski dovolila sodelovanje pri vzdrževanju reda in vojake oprostila kazenske odgovornosti. Morales je na Twitterju zapisal, da jim je s tem dala proste roke za pokol.