Poleg Eva Moralesa so odstopili še vsi, ki bi ga lahko v skladu z ustavo nasledili, zaradi česar se je Bolivija sprva znašla v brezvladju, zdaj pa je začasna predsednica postala Jeanine Anez. Foto: Reuters
Poleg Eva Moralesa so odstopili še vsi, ki bi ga lahko v skladu z ustavo nasledili, zaradi česar se je Bolivija sprva znašla v brezvladju, zdaj pa je začasna predsednica postala Jeanine Anez. Foto: Reuters

Poslanci iz Moralesove stranke Mas, ki ima večino v obeh domovih parlamenta, so sicer sejo, na kateri se je Anezova razglasila za predsednico, bojkotirali, kar pomeni, da ni bil sklepčna. Po besedah poslancev stranke Mas je imenovanje Anezove nelegitimno.

Kmalu nove predsedniške volitve

52-letna senatorka je zatrdila, da je po ustavi ona na vrsti – odstopila sta tudi podpredsednika države in predsednica senata – za nasledstvo predsedniške funkcije, hkrati pa se je zavezala, da bo kmalu razpisala nove volitve, piše BBC. Po bolivijski ustavi mora namreč začasni predsednik nove volitve razpisati v 90 dneh.

Morales je že predtem obsodil namero Anezove, da namerava prevzeti položaj predsednice senata, in jo označil za "desničarsko podpihovalko državnega udara". Na Twtitterju je zapisal, da gre za "najbolj zahrbten in najbolj zloben državni udar v zgodovini".

V torek je Anezova najprej prevzela začasno mesto predsednice senata, posledično pa je, kot je dejala, prevzela naslednje mesto v vrsti za položaj predsednice države. "Ob odsotnosti predsednika in podpredsednika države kot predsednica senata nemudoma prevzemam položaj predsednice države, kot je to zapisano v ustavi," je povedala Anezova, čemur je sledil gromek aplavz opozicijskih poslancev.

Morales odstopil v nedeljo

Morales, prvi staroselski predsednik Bolivije, je odstopil s položaja, potem ko so v državi izbruhnili protesti zaradi domnevnih nepravilnosti na zadnjih volitvah. Sporna naj ne bi bila njegova prednost pred opozicijskim protikandidatom Carlosom Meso, ampak obseg te prednosti. Morales naj bi za četrto imenovanje na položaj namreč osvojil nekaj več kot 10 odstotkov glasov več kot Mesa, kar je zadoščalo za zmago že v prvem krogu.

Mesa je zavrnil tako izid volitev kot poziv k dialogu. Morales, ki je bil za predsednika prvič izvoljen leta 2006, je sicer privolil v ponovitev volitev, a Mesa je dejal, da na njih Morales ne bi smel več kandidirati. V nedeljo je res odstopil, a v isti sapi dogajanje v državi označil za državni udar.

Medtem je Morales sprejel politični azil v Mehiki. Ob prihodu v Ciudad de Mexico je napovedal nadaljevanje političnega boja, dokler bo živ. Dodal je, da mu je mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador rešil življenje. Mehika je sporočila, da iz varnostnih razlogov ne bo razkrila lokacije Moralesove rezidence.