Za svojo blaginjo se morajo Brunejci zahvaliti prihodkom od nafte in plina. Foto: Reuters
Za svojo blaginjo se morajo Brunejci zahvaliti prihodkom od nafte in plina. Foto: Reuters
Brunej
Okoli tri četrtine prebivalcev je muslimanov, ob njih pa živi znatna budistična in krščanska manjšina. Foto: Reuters

Brunejski sultan Hasanal Bolkija je sporočil, da bodo stroge islamske zakone uvedli v četrtek. Medtem ko muslimanska večina v tej majhni državi s 400.000 prebivalci uvedbo šeriatskega prava previdno podpira, pa med nemuslimanskim prebivalstvom vlada zaskrbljenost.

"Teorija pravi, da je Alahovo pravo kruto in nepravično, a je Alah sam poudaril, da je pravično," se je na kritike odzval sultan, ki uvedbo šeriatskega prava označuje za velik dosežek.

Kazni so najprej predvidene za dejanja, kot so nosečnost zunaj zakonske zveze, neudeležba pri petkovih molitvah in širjenje drugih ver. Druga faza bo nastopila v letu dni, ko bodo muslimani za tatvine in uživanje alkohola kaznovani z bičanjem in pohabljanjem.

V končni fazi bo nastopila tudi smrtna kazen, vključno s kamenjanjem, za prešuštvo, sodomijo in skrunjenje Korana ali žaljenje preroka Mohameda.

Šeriatsko pravo bo popolnoma uvedeno v treh letih.

Brunej ima že zdaj veliko strožjo obliko islamskih zakonov kot v sosednjih Maleziji in Indoneziji, kjer prav tako večina prebivalstva muslimanov.

Poziv ZN-a
Že ob predstavitvi načrtov za uvedbo šeriatskega prava je to naletelo na družbenih omrežjih na neodobravanje, kar se zgodi redko, in februarja je 67-letni sultan opozoril uporabnike spleta, naj prenehajo napadati njegove načrte.

67-letni sultan je eden najbogatejših ljudi na svetu in po pripovedovanju diplomatov je postal bolj veren.

V nekdanjem britanskem protektoratu je do zdaj veljalo britansko pravo, medtem ko so islamska sodišča reševala družinske zadeve, kot sta poroka in dedovanje.

Združeni narodi so aprila pozvali Brunej, naj prestavi uvedbo novih zakonov, da bi jih lahko preučili in zagotovili, da ustrezajo mednarodnim standardom za zaščito človekovih pravic.

Uvedba šeriatskega prava je bila sprva predvidena za 22. april, a so jo nato oblasti brez pojasnil preložile na 1. maj.