Cape Town se spopada s posledicami suše. Foto: Reuters
Cape Town se spopada s posledicami suše. Foto: Reuters

Cape Town, priljubljeno turistično mesto, je prizadela najhujša suša v stoletju, mesto pa je po besedah županje Patricie de Lille doseglo "točko brez vrnitve". Mesto bi lahko ostalo brez vode 21. aprila, opozarja.

"Ne moremo več pozivati ljudi, naj prenehajo nesmotrno porabljati vodo. K temu jih moramo prisiliti," je dejala. Županja je po poročanju BBC-ja dodala, da kljub večmesečnim pozivom 60 odstotkov prebivalcev mesta malomarno porabi več kot 87 litrov vode na dan, kar je meja za dnevno porabo.

Južnoafriška kampanja za ozaveščanje na področju porabe vode WaterWise sporoča, da človek za običajno prhanje porabi 15 litrov na minuto, enako količino pa za splakovanje standardnega stranišča.

V Cape Townu so pred tem zaradi varčevanja z vodo že prepovedali pranje avtomobilov in polnjenje bazenov. V mestu je bilo na turneji indijsko moštvo za kriket, ki so jih pozvali, naj se prhajo največ dve minuti. Po besedah županje pa ti ukrepi "preprosto niso dovolj", kriza pa zahteva izredne ukrepe.

Velik del juga Afrike okreva po suši, ki jo je povzročil vremenski pojav El Ninjo. Cape Town pa se še vedno spopada s sušo, v zadnjih treh letih je namreč padlo zelo malo dežja.