V Peruju in Boliviji so izdelki na osnovi kokinih listov vseprisotni. Foto: Reuters
V Peruju in Boliviji so izdelki na osnovi kokinih listov vseprisotni. Foto: Reuters

Roberto, kot ga imenuje časopis La Repubblica, ima desetletno brezmadežno vozniško kartoteko in je sveto zatrjeval, da je nedolžen ter trdil, da bi na rutinskem testu za mamila lahko padel zgolj zaradi skodelice čaja "delisse alla coca", ki ga je spil prejšnji dan in zaradi katerega je bil za volanom precej budnejši in energičen.

Zdravnik prevoznega podjetja, za katerega dela, mu je naročil, naj prinese vrečke čaja v ordinacijo, ko pa si je še sam skuhal čaj in se testiral, je bil prav tako pozitiven na kokain.

V Peruju čaj tradicionalen
Obvestili so pristojne oblasti, ki so preiskale trgovino z etničnimi izdelki, v kateri je Roberto kupil čaj, in ugotovili, da je imel lastnik vso pristojno dokumentacijo in da je povsem zakonito kupoval čajne vrečke od perujskega grosista iz Milana, ki čaj že leta brez vsakih težav prodaja.

Policija je čaj zasegla po tem, ko ga je še sama testirala in potrdila, da vsebuje manjše količine listov koke, ne pa tudi predelanega kokaina. V Peruju, pa tudi v Boliviji sicer že tisočletja uživajo čaj na osnovi kokinih listov, še posebej je priljubljen med kmeti, ki delajo v višje ležečih pokrajinah in pijejo čaj, ker blaži simptome višinske bolezni. Koko uporabljajo tudi v kuhi, za verske obrede in za zmanjševanje občutka lakote.