Glavni dopisnik Al Džazire v Gazi Wael Al Dahdouh s hčerko žaluje za ubitim sinom. Tudi sam je bil poškodovan v izraelskem napadu iz zraka, že pred tem pa je ostal brez soproge in dveh otrok, ki so bili ubiti v uvodnih tednih vojne. Foto: Reuters
Glavni dopisnik Al Džazire v Gazi Wael Al Dahdouh s hčerko žaluje za ubitim sinom. Tudi sam je bil poškodovan v izraelskem napadu iz zraka, že pred tem pa je ostal brez soproge in dveh otrok, ki so bili ubiti v uvodnih tednih vojne. Foto: Reuters

V nedeljo sta bila v izraelskem zračnem napadu na avtomobil v bližini Rafe na jugu Gaze ubita dva palestinska novinarja, ki sta bila na delu, so sporočili zdravstveni uradniki v Gazi in sindikat novinarjev.

Hamza Al Dahdouh in Mustafa Thuraja sta bila svobodna novinarja. Al Dahdouh je delal za Al Džaziro in je bil sin glavnega dopisnika katarske televizijske postaje v Gazi, Waela Al Dahdouha. Tretji prostovoljec, Hazem Radžab, je bil ranjen.

Medijska mreža Al Džazira je obsodila uboj dveh novinarjev in dejala, da je bil to nameren napad. "Pozivamo Mednarodno kazensko sodišče, vlade in organizacije za človekove pravice ter Združene narode, naj Izrael pokličejo na odgovornost za svoje grozljive zločine in zahtevajo konec napadov in ubijanja novinarjev," je v izjavi zapisala mreža.

Nove izraelske racije na Zahodnem bregu

Izraelska policija je med posredovanjem po napadu z vozilom na eno od kontrolnih točk na zasedenem Zahodnem bregu nenamerno ustrelila triletno palestinsko deklico. Napadalec je s kombijem trčil v vojake, ki so nadzorovali cesto med Jeruzalemom in Ramalo, ti so pa v odgovor sprožili strele in zadeli bližnji avto, v katerem je bila deklica.

Izraelske sile so ponoči nadaljevale racije na Zahodnem bregu, kjer je bilo najhuje v Dženinu, ki je bil priča spopadom z oboroženimi palestinskimi skupinami. Kot navaja katarska televizija Al Džazira, je racija v Dženinu na severu Zahodnega brega potekala od enih do petih zjutraj po lokalnem času.

Ob aktivaciji improvizirane eksplozivne naprave je bila ubita ena pripadnica izraelske policije, več je ranjenih.

Izraelski napad z brezpilotnim letalnikom na skupino ljudi na jugu mesta je terjal šest žrtev. Po navedbah očividcev so bili v eksploziji ubiti civilisti. Palestinsko ministrstvo za zdravje je sprva poročalo o šestih mrtvih, sedmi pa je zaradi poškodb umrl pozneje, pojasnjuje Al Jazeera.

Izrael trdi, da je njegov letalnik napadel palestinske borce, ki so napadli izraelske vojake, medtem ko palestinsko ministrstvo za zdravje poroča, da je bila napadena skupina civilistov.

Spopadi so ponoči izbruhnili tudi med racijo v Nablusu, izraelski vojaki pa so dejavnosti izvajali še v Hebronu, Jerihu in Kalkiliji.

Sorodna novica "Da je Zahod Hamas po zmagi na volitvah leta 2006 marginaliziral, je bila zelo huda napaka"

Izrael na zasedenih palestinskih območjih redno izvaja racije, ki pa so se bistveno okrepile od oktobra oziroma po napadu palestinskega gibanja Hamas na izraelsko ozemlje, v katerem je bilo ubitih 1200 ljudi, večina od njih civilistov, zajetih pa je bilo tudi 240 talcev.

Po severu na vrsti jug Gaze

Izraelska vojska je sporočila, da je dokončno razdrla poveljniške strukture Hamasa na severu Gaze, kjer po njenih navedbah palestinski borci na območju delujejo le še občasno in brez poveljnikov.

Kot je še povedal tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari, so izraelske sile na severu Gaze ubile približno 8000 palestinskih borcev. Po njegovih besedah se bodo zdaj osredotočili na uničenje Hamasove infrastrukture na jugu in v osrednjem delu Gaze, kamor se je sicer po navodilih Izraela umaknilo veliko palestinskih civilistov.

Od začetka vojne s Hamasom je bilo v izraelskih napadih v Gazi ubitih 22.835 ljudi, medtem ko je palestinska enklava povsem opustošena po treh mesecih nenehnih bombardiranj, večina od 2,3 milijona prebivalcev pa je razseljenih.

V zadnjih 24 urah je bilo v Gazi skupno ubitih 113 ljudi, še 250 je ranjenih.

Veliko razseljenih Palestincev je zatočišče poiskalo v Rafi na jugu Gaze ob meji z Egiptom. Foto: Reuters
Veliko razseljenih Palestincev je zatočišče poiskalo v Rafi na jugu Gaze ob meji z Egiptom. Foto: Reuters

Hagari je povedal, da izraelska vojska v nadaljevanju ofenzive ne bo delovala enako kot na severu, a izjave ni pojasnil. Je pa zatrdil, da so "begunska taborišča v osrednji Gazi polna teroristov", na jugu enklave pa naj bi območje Han Junisa bilo polno predorov, v katerih deluje Hamas.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v soboto ponovil, da bodo izraelske sile nadaljevale vojaško kampanjo, katere namen je uničenje Hamasa, izpustitev talcev in zagotovitev, da Gaza ne bo več grožnja za varnost Izraela.

"Vse moramo pustiti ob strani, dokler ne dosežemo popolne zmage," je dejal Netanjahu.

Blinken na turneji po več državah

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v nedeljo arabskim voditeljem zagotovil, da Washington nasprotuje prisilni preselitvi Palestincev iz Gaze ali okupiranega Zahodnega brega, izrazil je tudi prizadevanja za začetek pogovorov o povojni prihodnosti Gaze.

Jordanski kralj Abdulah je med srečanjem v Amanu Blinknu povedal, da je njegova država zaskrbljena zaradi razseljevanja, saj Izrael nadaljuje svojo vojaško kampanjo. Blinkna je pozval, naj izkoristi vpliv Washingtona na Izrael in ga prisili k takojšnji prekinitvi ognja, so v palači zapisali v izjavi, pri čemer je kralj opozoril na "katastrofalne posledice" nadaljevanja izraelske vojaške kampanje.

"Palestinski civilisti se morajo imeti možnost vrniti domov takoj, ko bodo razmere to dopuščale. Ne smejo, ne smejo biti prisiljeni zapustiti Gazo," je dejal Blinken na novinarski konferenci po ločenem srečanju z najvišjimi katarskimi uradniki v Dohi, kamor se je odpravil iz Jordanije. "Ta trenutek je za regijo zelo napet. To je konflikt, ki bi se zlahka razširil in povzročil še več negotovosti in trpljenja," je še dejal. Obiskal bo še Združene arabske emirate, Savdsko Arabijo, Izrael, Zahodni breg in Egipt.

Izrael nadaljuje z napadi na Gazo in Zahodni breg

Družine talcev čakajo na vrnitev svojcev

V soboto zvečer so se v Tel Avivu znova zbrali svojci talcev, ki ostajajo v rokah Hamasa. Ta je 7. oktobra zajel približno 240 talcev, polovico jih je potem izpustil. Tedenske demonstracije privabljajo večtisočglave množice, vendar se družine zaradi dogodkov, kot je umor Saleha Al Arourija, namestnika vodje Hamasa, prejšnji teden v Libanonu, in političnih sporov o prihodnosti Gaze po vojni čutijo vse bolj zapostavljene. Družine tistih, ki so še vedno v Gazi, so v negotovosti. "Vsaka minuta je odločilna. Vsaka minuta čakanja ali zavlačevanja z izpustitvijo talcev jih lahko stane življenja," je dejala 34-letna Sharon Alony-Cunio iz kibuca Nir Oz, katere mož David je še vedno talec v Gazi, medtem ko so njo s triletnima dvojčkoma izpustili med premirjem.

Izraelske sile med racijo na Zahodnem bregu. Foto: Reuters
Izraelske sile med racijo na Zahodnem bregu. Foto: Reuters
Tri mesece od začetka vojne v Gazi