Foto: Reuters
Foto: Reuters

Gre za letalo pakistanske letalske družbe PIA, ki je priletelo iz Islamabada, z njim pa se je v afganistansko prestolnico pripeljalo le okoli deset ljudi. Na povratni let v Islamabad je medtem čakalo okrog 100 ljudi, večinoma sorodnikov zaposlenih pri mednarodnih organizacijah, kot je Svetovna banka.

Pakistanska družba PIA je sicer pretekli konec tedna izrazila željo po vnovični vzpostavitvi rednih komercialnih povezav med prestolnicama obeh držav, a dodaja, da je prezgodaj govoriti o tem, kako pogoste bi te bile.

Letalska družba Qatar Airways je že prejšnji teden izvedla več poletov iz Kabula, na njih pa so bili pretežno tujci in Afganistanci, ki so zamudili evakuacijo ob dokončnem umiku ameriških in tujih sil iz države.

Afganistanska letalska družba je notranje polete na letališču obnovila že 3. septembra.

Bodo talibani držali obljubo?

Obnova komercialnih poletov bo eden izmed ključnih preizkusov za vnovično vladavino talibanov, ki so večkrat obljubili, da bodo Afganistancem z ustreznimi dokumenti dovolili prosto zapustiti državo.

ZDA in več drugih držav članic Nata so do 30. avgusta iz Afganistana evakuirale več kot 120.000 ljudi, a številne države priznavajo, da jim do roka, dogovorjenega med ZDA in talibani, ni uspelo umakniti vseh ogroženih Afganistancev. Gre zlasti za njihove nekdanje sodelavce, ki se bojijo maščevanja talibanov.

Infrastruktura kabulskega letališča je bila po umiku močno poškodovana. Pri obnovi so talibanom na pomoč priskočili Katar in nekaj drugih držav.