Aung San Su Či, ki je bila po
Aung San Su Či, ki je bila po "razveljavljeni" zmagi na volitvah leta 1990 do leta 2010 v hišnem priporu, je NLD vodila do zmage. Foto: Reuters

Voditeljica opozicije Aung San Su Či, tudi Nobelova nagrajenka za mir, je dejala, da pričakuje zanesljivo zmago: "Prezgodaj je še za čestitke našim kandidatom, a menim, da se ljudem že dozdeva, kakšen bo izid." Stranka še, kot je dejal tiskovni predstavnik NLD-ja Vin Htein, čaka na uradne izide, a je že razglasila zmago. Za nasprotno stran pa je dodal: "Morajo sprejeti izide, tudi če jih ne želijo."

Volilna komisija je razglasila prvih 12 parlamentarnih sedežev, vsa izbrana v največjem mestu Jangonu in vsa pripadajo NLD-ju. Za večino mora stranka dobiti 67 odstotkov, saj vojski v obeh domovih parlamenta pripada 25 odstotkov neizvoljenih poslanskih mest. Vojska, ki po ustavi lahko v določenih okoliščinah prevzame vlado, obenem pa si je zagotovila ključna ministrska mesta, je pred štirimi leti na oblast postavila Stranko zveze solidarnosti in razvoja (USDP), ki je bila na oblasti do zdaj. Pred letom 2011 so v Mjanmaru od leta 1962 vladale vojaške diktature. Vladajoča stranka je – čeprav "presenečena" – že priznala poraz.

"Svitanje nove dobe"
Prve volitve po letu 1990 so bile težko pričakovane. Nekateri volivci so se pred volišči zbrali že v zgodnjih jutranjih urah in v vrstah čakali, da so lahko oddali glas. Volilna komisija je po zaprtju volišč sporočila, da je bila udeležba 34,5 milijona volilnih upravičencev okoli 80-odstotna. V ponedeljek naj bi objavila prve delne izide, v 48 urah po zaprtju volišč začasne, končne uradne pa čez približno deset dni.

Po zaprtju volišč so privrženci NLD-ja, ki je volitve dobil tudi leta 1990, a vojaška hunta tedaj zmage ni priznala, na ulicah mest že slavili zmago. Celo državni časopis Global New Light of Myanmar je danes napovedal "svitanje nove dobe". Predsednik države Tein Sein, ki je tudi vpliven poveljnik vojske, je napovedal, da bodo ne glede na izide volitve spoštovali, tudi če vladajoča stranka izgubi. V tujini so že pohvalili miren potek zgodovinskih volitev. Kot je dejal ameriški državni sekretar John Kerry, so te volitve pomemben korak naprej, obenem pa je tudi opozoril na ovire k vzpostavitvi polne demokratične vlade in pozval k transparentnosti izidov volitev.