Gasilci v Harkovu so imeli ponoči polne roke dela. Foto: Reuters
Gasilci v Harkovu so imeli ponoči polne roke dela. Foto: Reuters

Oleg Sinehubov, regionalni guverner Harkova, je dejal, da so ruske sile napadle mesto pozno v petek, pri čemer so uničile civilno infrastrukturo, povzročile več velikih požarov in poškodovale najmanj 15 stanovanjskih hiš na vzhodu Harkova. "Zaradi udarov je umrlo sedem ljudi, med njimi trije otroci: sedemletnik, štiriletnik in dojenček, star približno šest mesecev," je dejal v aplikaciji za sporočanje Telegram. Tri osebe so bile ranjene, je še dodal.

V Harkovu je vodja lokalnega tožilstva Oleksandr Filčakov v videoposnetku, objavljenem na Telegramu, dejal, da so trije brezpilotni letalniki zadeli bencinsko črpalko v okrožju Nemišljanski v mestu. "Goriva je bilo veliko in zato so posledice požara strašne," je dejal Filčakov. Gasilci in reševalci so delali vso noč, da bi se spopadli s posledicami napada, pogasili požar in počistili ruševine, so povedali uradniki.

Ukrajinsko letalstvo je sporočilo, da so protizračna obramba in mobilne skupine lovcev na brezpilotne letalnike sestrelile 23 od 31 ruskih brezpilotnih letalnikov, ki so ciljali na regijo Harkov na severovzhodu države in regijo Odesa na jugu. V Odesi je bil po navedbah regionalnega guvernerja ranjen en človek.

Sinehubov je še povedal, da so ruski droni zadeli tudi restavracijo v mestecu Veliki Berluk, kakih 100 kilometrov od Harkova. Tam ni poročil o žrtvah. Reuters ni mogel neodvisno potrditi podrobnosti napada. Rusija se ni takoj odzvala na prošnjo za komentar, vendar je dejala, da namerno ne cilja na civilna mesta.

Harkov je v zadnjih tednih pogosta tarča ruskih napadov.