Sredi lanskega avgusta je podoben napad v prestolnici Ingušije Nazranu zahteval 20 smrtnih žrtev. Foto: EPA
Sredi lanskega avgusta je podoben napad v prestolnici Ingušije Nazranu zahteval 20 smrtnih žrtev. Foto: EPA
Medvedjev v Dagestanu
Ruski predsednik si je že večrat na terenu ogledal položaj v Dagestanu, kjer je nameščenih veliko ruskih varnostnih sil. Foto: EPA

Napad se je zgodil ob 7.55 po tamkajšnjem času na obrobju prestolnice Dagestana Mahačkale. Napadalec je poskusil zapeljati na dvorišče policijske postaje, pri čemer mu je pot skozi glavna vrata zaprlo policijsko vozilo. Sledila je eksplozija avtomobila, napolnjenega z razstrelivom.

Preprečili še večji smrtni davek
Po navedbah tamkajšnjega predstavnika so policisti s tem, da so se z džipom zaleteli v napadalca, preprečili še več žrtev, saj je bilo takrat na ograjenem dvorišču postaje več deset policistov in civilistov. Okna so popokala dvesto metrov okoli postaje, po mnenju strokovnjaka za razstrelivo pri Zvezni varnostni službi (FBS) to nakazuje, da je bila moč eksplozije od 50 do 60 kg TNT-ja.

Pokrajinski obračuni za oblast
Ruske večinsko muslimanske republike na Severnem Kavkazu so bile v zadnjem letu priče ostremu porastu nasilja, pri čemer so bili številni napadi usmerjeni proti policiji in tamkajšnjim oblastem. Nekateri nasilje označujejo kot vojno med oblastmi, ki imajo podporo Kremlja, in islamskimi uporniki. Poznavalci so tudi mnenja, da bi se lahko nasilje s Severnega Kavkaza lahko preselilo v osrčje Rusije, kjer v velikih mestih številni Kavkazci iščejo priložnost za delo.

Medvedjev prepoznal vzroke
V novembrskem govoru je ruski predsednik Dmitrij Medvedjev izpostavil vzroke za porast nasilja v Dagestanu in Ingušiji, ki sta po umiritvi v Čečeniji prevzeli primat najnemirnejših kavkaških republik. Revščina, vseprisotna korupcija in splošen gospodarski brezup potiskajo mlade v naročje islamističnih upornikov, ki si prizadevajo za neodvisno državo na Severnem Kavkazu, ki bo urejena po šeriatskem pravu.

Ruske sile so se v zadnjih 15 letih dvakrat zapletle v pravo vojno proti skrajnežem iz Čečenije. Spopad je v tem obdobju zahteval več kot sto tisoč žrtev in je povsem opustošil republiko. Medtem ko so se spopadi v Čečeniji umirili, se islamističen upor stopnjuje v na zahodu v Ingušiji in vzhodu v Dagestanu.