Foto: EPA
Foto: EPA

To je ena največjih racij v zadnjih letih, s katero so karabinjerji in policisti obglavili eno najpomembnejših celic kalabrijske mafije, ki velja za najmočnejšo kriminalno organizacijo v svetu in nadzoruje večino svetovnega prometa z narkotiki.

V akciji so priprli 260 ljudi, za 70 pa odredili hišni pripor, še štirim so prepovedali zapustiti kraj bivanja.

"Vključeni so bili politiki, pravniki, računovodje, javni uradniki, sodni uradniki. Vsi ljudje, ki so imeli službe in se ne bi rabili povezati z 'Ndrangheto," je povedal vodja preiskave Nicola Gratteri in dodal, da "mafijci niso sposobni prefinjenega pranja denarja, za to potrebujejo strokovnjake".

Osumljene čaka obtožnica za sodelovanje v mafijski združbi, umore, izsiljevanje, tihotapljenje mamil, pranje denarja, korupcijo in goljufije.

Tarča policijske akcije je bila kalabrijska pokrajina Vibo Valentia, kjer je imela 'Ndrangheta povezave z lokalnimi podjetniki, državnimi uradniki, politiki in celo z nekaterimi policisti, zajela pa je tudi Lombardijo, Piemont, Benečijo, Ligurijo, Toskano, Sicilijo, Lacij in Emilijo-Romanjo.

Preiskave so potekale tudi v Nemčiji, Švici in Bolgariji.

V akciji je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA sodelovalo več kot 2.500 karabinjerjev, ki so zasegli za več kot 15 milijonov evrov blaga.

V Italiji aretirali 334 članov Ndranghete

Največja protimafijska operacija po Cosa Nostri

Gratteri je dejal, da je šlo za največjo protimafijsko operacijo v Italiji, vse od velike operacije na Siciliji leta 1984, ki je privedla do množičnega sojenja več kot 450 članov Cosa Nostre.

Predsedujoči parlamentarni komisiji za boj proti mafiji Nicola Morra je operacijo označil za "gigantski korak" v boju proti organiziranemu kriminalu.

Operacije proti mafiji so v Italiji redno na dnevnem redu, tokratna pa kljub temu izstopa po obsežnosti.