Policija primer še preiskuje, a po navadi v Pakistanu storilcev kakšna hujša kazen zaradi umora iz časti ne doleti. Foto: Reuters
Policija primer še preiskuje, a po navadi v Pakistanu storilcev kakšna hujša kazen zaradi umora iz časti ne doleti. Foto: Reuters
Možu tragično ubite ženske so izročili njeno truplo, da bi jo lahko pokopal. Foto: Reuters
Mlada Sudanka se je pregrešila, ker se je zaljubila v kristjana iz Južnega Sudana, ki ima sicer ameriško državljanstvo. Foto: Reuters

Po navedbah policije je okoli 20 članov družine Farzane Parvin začelo s palicami in zidaki napadati 25-letnico in njenega 45-letnega moža, Mohamada Ikbala, medtem ko sta čakala, da se sodišče odpre. Parvinova bi morala pričati v postopku, ki ga je zaradi poroke sprožila njena družina. Njenega moža so namreč obtožili ugrabitve, zato je prišla pričat, da ni bila ugrabljena.

Vsi vpleteni v grozljiv umor so pobegnili, razen dekletovega očeta, ki je priznal umor in povedal, da je to storil iz časti. Po mnenju pakistanskih družin, ki so bile v preteklosti vpletene v tovrstne umore, ženska, ki se poroči brez njihovega dovoljenja, omalovažuje čast družine, zato se jim zdi tudi umor lastnih otrok, ki se tako "pregrešijo", upravičen.

Samo lani je bilo v Pakistanu v t. i. umorih iz časti ubitih 869 žensk. Umori se po navedbah nevladnih organizacij nadaljujejo, ker morilci zanje niso kaznovani. Po zakonu so namreč sorodniki ubite lahko oproščeni in to se po navadi zgodi.
Je pa zadnji primer še posebej skrb vzbujajoč tudi zato, ker se ni zgodil v kakšni odročni vasi ali sredi noči, ampak v drugem največjem pakistanskem mestu, sredi dneva, pred vrsto očividcev in pred najvišjim sodiščem v državi.

Sudanko obsodili na smrt zaradi poroke s kristjanom
Iz Sudana medtem poročajo, da je v zaporu mesec dni pred rokom rodila ženska, ki so jo predtem obsodili na smrt z obešanjem, ker se je poročila s kristjanom in izstopila iz islama.

27-letna Sudanka Meriam Yehya Ibrahim Ishag, rojena muslimanskemu očetu in pravoslavni materi, se je poročila z moškim krščanske vere. Ker se je nato tudi sama izrekla za kristjanko in ni želela prestopiti nazaj v islam, jo je sodišče v skladu s šeriatskim pravom na začetku maja obsodilo zaradi odpadništva in ji izreklo smrtno kazen z obešenjem.

Izvedbo smrtne kazni so sicer odložili za dve leti, da bo lahko skrbela za hčerko, ki jo je rodila v zaporu blizu sudanske prestolnice Kartum. Ne hčerkin oče in ne odvetnik nimata dostopa do novorojenke.

Ženska je bila sicer poleg vsega obsojena zaradi prešuštva, saj naj bi bil njen zakon s kristjanom iz Južnega Sudana, ki ima sicer ameriško državljanstvo, po šeriatskem pravu neveljaven. Zato so ji naložili še dodatnih sto udarcev z bičem, kazen pa naj bi izvedli potem, ko bo okrevala po porodu.