85-letni Min Bahadur Šerčan je imel naziv najstarejšega na Everestu med letoma 2008 in 2013. Foto: Reuters
85-letni Min Bahadur Šerčan je imel naziv najstarejšega na Everestu med letoma 2008 in 2013. Foto: Reuters
Min Bahadur Šerčan
Šerčan med izvajanjem jutranjih jogijskih vaj na strehi svojega stanovanja v Katmanduju. Foto: EPA

Smrt zaradi srčnega zastoja je potrdil vodja nepalskega združenja za alpinizem šerpa Ang Čering. Uradnik nepalskega turističnega ministrstva Dineš Batarai je potrdil smrt Šerčana, vendar zaradi slabe komunikacijske povezave med pogovorom z baznim kampom ni podal več podrobnosti.

Nekdanji vojak je izgubil naziv najstarejšega človeka na Everestu leta 2013, ko se je na vrh povzpel 80-letni Japonec Juičiro Miura.

Šerčan je leta 2008 s svojimi 76 leti postal najstarejši človek na Everestu, ko je naziv prevzel prav od Miure, a ga proti njemu tudi izgubil pet let pozneje.

Nepalcu je sicer že pešal sluh, uporabljal je tudi slušni aparat, a je želel dokazati, da se lahko še vedno povzpne na vrh. "Moj cilj ni, da nekomu pokvarim rekord, to ni osebno tekmovanje med posamezniki. Želim si podreti svoj lasten rekord," je februarja dejal za AFP.

Najnižja zakonska starostna meja za vzpon na Everest je 16 let, vendar nepalske oblasti ne omejujejo zgornje starostne meje.

To je že druga žrtev na Everestu v enem mesecu; na začetku aprila je tam umrl švicarski alpinist Ueli Steck. Letos bo skušalo vrh doseči rekordnih več kot 700 alpinistov. Največ se jih bo na goro povzpelo ravno do konca maja, saj se potem konča sezona.