Na Zahodnem bregu, ki je pod izraelskim vojaškim nadzorom od leta 1967, so se vrstili protesti in spopadi palestinskih protestnikov z izraelskimi okupacijskimi silami. Foto: Reuters
Na Zahodnem bregu, ki je pod izraelskim vojaškim nadzorom od leta 1967, so se vrstili protesti in spopadi palestinskih protestnikov z izraelskimi okupacijskimi silami. Foto: Reuters
Protesti na Zahodnem bregu
Ranjenih tako na Zahodnem bregu kot v Gazi je več kot 50 ljudi, od tega eden kritično. Foto: Reuters
Izraelske sile
Izraelske sile so na palestinske protestnike streljale z gumijastimi in pravimi naboji. Foto: Reuters
Protesti po Trumpovi odločitvi glede Jeruzalema

Kot poroča palestinska tiskovna agencija Maannews, se na okupiranih Zahodnem bregu, v Vzhodnem Jeruzalemu in v Gazi vrstijo protesti in spopadi z izraelskimi silami. Uresničujejo se napovedi svetovnih politikov o dodatni nestabilnosti in nasilju v regiji kot posledici poteze Trumpove vlade.

Palestinsko ministrstvo za zdravje in palestinski Rdeči polmesec sporočata, da je ranjenih več kot 50 ljudi, od tega jih je devet ustreljenih s pravimi naboji. Izraelske sile so ustrelile štiri Palestince v Ramali na Zahodnem bregu, pet pa v Gazi, kjer so protestniki čez ograjo metali kamne na izraelske vojake. Po poročanju Guardiana je en človek v kritičnem stanju.

Ob tem je bilo v Ramali z jeklenimi naboji, prelitimi z gumo, ustreljenih osem ljudi, najmanj trije pa so bili ranjeni v Betlehemu. Dva človeka, od katerih je en otrok, sta bila deležna oskrbe zaradi močnega vdihavanja solzivca.

O ranjenih poročajo tudi iz drugih krajev na zasedenih ozemljih. Spopadi so po shodu izbruhnili tudi v Hebronu na jugu Zahodnega brega. Mladi Palestinci so na okupacijske izraelske sile metali kamne, te pa so uporabile solzivec. Izrael je na območje Zahodnega brega po poročanju BBC-ja napotil na stotine dodatnih vojakov.

Splošna stavka zaradi Trumpove odločitve
Spopadi na Zahodnem bregu so se pojavili v času splošne stavke, zaradi katere so palestinske trgovine in šole ter univerze zaprte. Na ulicah so bili sicer prisotni palestinski policisti v uniformah in v civilnih oblačilih, kar naj bi kazalo, da ima palestinski predsednik Mahmud Abas nadzor nad položajem.

Guardian še poroča, da se novo nasilje pričakuje v petek po množičnih protestih, ki naj bi sledili molitvi.

Vodja palestinskega gibanja Hamas Ismail Hanija je pozval k novi vstaji (intifadi) palestinskega ljudstva proti "sionističnemu sovražniku", a je za zdaj stopnja protestov in nasilja precej nižja kot v času druge intifade, ki se je začela leta 2000.

Protesti po Trumpovi odločitvi glede Jeruzalema