Množično grobišče so odkrili sorodniki žrtev. (Slika je simbolična.) Foto: EPA
Množično grobišče so odkrili sorodniki žrtev. (Slika je simbolična.) Foto: EPA

Sirski observatorij za človekove pravice je sporočil, da so grobišče odkrili sorodniki žrtev, ki so se po več mesecih pregnanstva vrnili v svoje vasi v pokrajini Deir Al Zur. Borci Islamske države so pokol med pripadniki plemena Šaitat izvedli avgusta, potem, ko se ti niso hoteli predati Islamski državi. Predtem so z območja pregnali druge skrajneže in upornike.

Velika večina žrtev je bilo civilistov, ki so bili hladnokrvno usmrčeni, ko se je pleme postavilo po robu Islamski državi. Po pokolu se je število pripadnikov plemena, ki so jih ubili med prodorom džihadistov v tej pokrajini blizu meje z Irakom, povzpelo na več kot 900. Še vedno pogrešajo več sto članov plemena.

IS objavil tudi posnetek pokola
Islamska država je objavila tudi posnetek pokola, kjer je mogoče videti borce, ki se posmehujejo žrtvam, preden jih usmrtijo. BBC poroča, da naj bi objavili celo posnetek poškodovanih moških, ki so jih prisilili, da so zapustili bolnišnico, preden so jih usmrtili.

Novembra je vodja IS-ja Abu Bakr Al Bagdadi izdal odlok, da se lahko člani plemena vrnejo na svoje domove, če se ne bodo zbirali in borili, predati pa so morali tudi vse orožje. Opozoril je, da bodo vse "izdajalce" pobili.

Skrajna skupina Islamska država nadzoruje obsežna območja na severu in vzhodu Sirije, pa tudi dele sosednjega Iraka.