Afganistanska vlada bo skupaj izpustila 2000 talibanskih zapornikov. Foto: Reuters
Afganistanska vlada bo skupaj izpustila 2000 talibanskih zapornikov. Foto: Reuters

"Afganistanska vlada je izpustila sto talibanskih zapornikov iz zapora Bagram," je dejal tiskovni predstavnik sveta za nacionalno varnost Džavid Fajzal. Kot je dodal, bodo izpuščanje po sto zapornikov dnevno nadaljevali, dokler jih ne bo na prostosti 2000. S tem korakom želijo po njegovih besedah prispevati k mirovnemu procesu.

Potrdil je tudi lokalna poročila z različnih koncev države, da za zdaj kršitve prekinitve ognja niso bile zaznane: "Upamo, da bo to na koncu vodilo do trajnega miru, ki si ga prebivalci Afganistana tako želijo in zaslužijo."

Prvič pobuda od talibanov

Sorodna novica Talibani razglasili tridnevno premirje ob ramazanskem bajramu

Trenutna prekinitev ognja je prva, za katero je pobuda prišla od talibanov. Edina primerljiva ustavitev spopadov se je do zdaj zgodila za ramazan leta 2018, ponudil pa jo je afganistanski predsednik Ašraf Gani.

Talibani so prekinitev presenetljivo naznanili v soboto, potem ko so v državi več mesecev bili krvave spopade z afganistanskimi vladnimi silami. Nasilje se je stopnjevalo po februarskem podpisu sporazuma med talibani in ZDA.

Talibani vztrajajo pri izpustitvah vseh svojih članov

Sporazum je predvidel umik vseh tujih sil iz Afganistana do prihodnjega leta v zameno za varnostna zagotovila. Obenem pa je pripravil oder za mirovne pogovore med samimi Afganistanci in nakazal izpustitev 5000 talibanskih zapornikov na vladni in okrog tisoč pripadnikov nacionalnih varnostnih sil na talibanski strani.

Že pred soboto je Kabul izpustil približno tisoč talibanov, uporniki pa okrog 300 zapornikov iz vrst vladnih sil. Talibani vztrajajo pri izpustitvi vseh 5000 svojih članov, kot dodajajo, bo s tem odstranjena ovira na poti do začetka mirovnih pogajanj. Pripravljenost na te pogovore je že izrazila tudi vladna stran.