Vučiću se upravičeno smeji: njegov SNS je gladko zmagal. Foto: EPA
Vučiću se upravičeno smeji: njegov SNS je gladko zmagal. Foto: EPA

Velika zmagovalka predčasnih volitev v Srbiji je Vučićeva stranka Srbska napredna stranka (SNS). "Če bi bilo tako, kot so napovedovale raziskave, bi bilo nekje 15 odstotnih točk razlike, 40 odstotkov za SNS in 25 za opozicijsko Srbijo proti nasilju, zdaj pa je na koncu SNS dobil dvakrat več glasov kot opozicijska stranka," je izid komentiral dopisnik RTV Slovenija z Balkana Boštjan Anžin in dodal, da se je s tem uresničila Vučićeva napoved o absolutni večini. Vučiću je po njegovih besedah dejansko uspelo spremeniti volitve v neke vrste referendum o sebi in tega referenduma v tem trenutku ne more izgubiti, saj nima na drugi strani nobenega resnega protikandidata, ki bi lahko šel v dvoboj z njim na televizijo. "On se dejansko ne ukvarja z nasprotniki, hodi po celi Srbiji, nagovarja ljudi, pripoveduje, da je življenje vedno lepše in da še nikoli niso živeli tako dobro kot danes."

Opozicija je razočarana, javnomnenjske raziskave so ji napovedovale višjo podporo. "Opozicija je po mojem pričakovala preveč. V bistvu so računali na teh 185.000 podpisov gibanja Bjelogrlića in intelektualcev, saj so računali, da bo samodejno ta številka glasov pripisana njim. Če bi se to zgodilo, bi bil izid gotovo zelo drugačen. Opozicija je ves čas govorila, da če bo udeležba tam vsaj 5 odstotkov višja kot na zadnjih volitvah, – pa ni bila –, potem bi bil to dejavnik v korist opozicije," je še dodal Anžin. Volilna udeležba je bila okoli 60-odstotna. Anžin ob tem dodaja, da je SNS iz več razlogov nepremagljiv. "Eden glavnih je, da ima Vučić dejansko pod nadzorom, recimo temu, ogromno medijev z državno frekvenco, cel državni aparat."

Sorodna novica Vučić: "Imeli smo poštene volitve." V Beogradu protestni shod opozicije, ki zahteva ponovne volitve.

Novinarji so poročali o številnih nepravilnostih, od kupovanja glasov, vzporednih volilnih imenikov do pritiskov na volivce. Pri volilni kraji naj bi sodelovale tudi institucije, ki si jih je vladajoča stranka podredila. "Zdaj govorimo o vseh teh nepravilnostih, ampak vprašanje je, koliko jih bo sploh dejansko šlo v postopek, da jih bodo preiskali, čeprav imamo posnetke, kako ljudem ponujajo denar, kako se tam zbirajo ljudje iz Republike Srbske. Tukaj je, kot pravim, afera na afero, in vsaka prejšnja afera je v naslednjem trenutku že pozabljena," je dinamiko delovanja opisal dopisnik.

SNS bo, če bo izid na koncu tak, kot so ga želeli, lahko sam oblikoval vlado, a bo najverjetneje vanjo povabil Socialistično stranko Srbije (SPS) Ivice Dačića, dosedanjega koalicijskega partnerja v vladi, ki je prejela 6,6 odstotka glasov. "Verjetno bo Vučić Dačića povabil, ker ga pač vedno povabi. Dačić je sicer že namignil, da se bo očitno poslovil z vrha stranke, da je prišel trenutek, da je treba vodstvo socialistov zamenjati, saj so zdaj znova rezultatsko zgrmeli. Druge stranke, ki so se prebile v parlament, so opozicija, se pravi, Srbija proti nasilju ali pa skrajno zanimive stranke, kot je lista Nada, v kateri je med drugim tudi gibanje za obnovitev kraljevine Srbije. To pač ni neka resna stranka, s katero lahko sklepaš koalicijo."

Foto: EPA
Foto: EPA

Največje presenečenje volitev je lista Mi – glas ljudstva, katere nosilec je zdravnik Branimir Nestorović, ki je osvojila 4,67 odstotka glasov. "Razvpiti Nestorović je na prizorišče stopil v času korone, ko je dvigoval prah s svojimi izjavami, kot je bila tista, da lahko gredo zdaj v Italijo nakupovat, ker je izpraznjena, ali pa da je koronavirus najbolj smešen virus na svetu v zgodovini. Vučić je imel težave z njim, ker je imel na eni strani ministrstvo za zdravje, ki je razlagalo o resnosti situacije, na drugi strani pa Nestorovića, ki je bil v tej strokovni ekipi, ki pa se je delala norca iz vsega skupaj," je ozadje največjega presenečanja opisal Anžin. "Na Happy TV, ki je Provučićeva televizija in kjer imajo občasno res bizaren program, so se skupaj našli sogovorniki, ki so jih vabili tja, gre za proticepilce, zagovornike teorij zarote glede letalskih izpustov (chemtrailov), proruske zagovornike, in ustanovili so stranko. Nestorović je sicer dejal, da bi bilo zanje najslabše, da bi se združevali s komer koli, ampak dejstvo je, da bi bila v Beogradu njegova stranka lahko jeziček na tehtnici."

Kot še pravi Anžin, je sicer mogoče, ampak predvsem zelo teoretično, da bi Dačićevi socialisti prestopili, kot so v preteklosti že, na stran opozicije. "Dejstvo je, da so bili zaradi vseh potez v preteklosti med kampanjo deležni protikampanje Vučića, ki je volivcem govoril, da naj pazijo, komu dajo glasove, ker da če jih dajo socialistom, to ne pomeni, da bodo na koncu del Vučićeve koalicije. Tako se je določen delež ljudi, ki so nihali med socialisti in SNS-om, preselil k SNS-u."

Opozicija zaradi nepravilnosti zahteva ponovitev volitev v Beogradu

Številne zlorabe so se dogajale vedno, zdaj so zaradi družbenih medijev le bolj izpostavljene

V ospredju glavnih razprav danes so volitve v Beogradu, kjer so se pojavili pozivi k ponovitvi le-teh. Tudi tam je slavila Vučićeva lista, opozicija pa zahteva ponovitev volitev na več voliščih, kjer naj bi se dogajale nepravilnosti. Opozicija opozarja, da je vladajoča stranka na volitve pripeljala 40.000 ljudi, ki sploh ne živijo v Beogradu.

Poročilo opazovalne misije organizacije Crta poudarja, da so opazovalci volitev med kampanjo in na dan volitev zaznali več znakov o volilnem inženiringu na volitvah v beograjsko skupščino, kot so manipulacija z volilno pravico in organizirane migracije volivcev z namenom krojenja volilnih izidov v Beogradu. Na petih odstotkih volišč za parlamentarne volitve in na devetih odstotkih volišč za volitve v beograjsko skupščino so opazili nepravilnosti, ki so neposredno ogrozile volilni izid na teh voliščih. Zaradi obsega in vrste zlorab so ocenili tudi, da rezultati volitev v Beogradu ne odražajo volje volivcev, ki tam živijo, in pozvali pristojne k ukrepanju.

Vučić v vrsti na volišču. Foto: EPA
Vučić v vrsti na volišču. Foto: EPA

Na vprašanje, kako je mogoče, da je prišlo do tako očitnih kršitev, Anžin odgovarja, da to ni nekaj novega. "Mogoče je zdaj pač z vsemi temi družabnimi mediji in vse to dosti bolj izpostavljeno. Volitve je opazovalo skupaj skoraj 5600 opazovalcev, domačih in tujih. Ugotavljajo kršenje volilnega procesa, ampak na koncu tudi vsi ugotovijo, da pa ni bil kršen v tolikšni meri, da bi zdaj lahko govorili, da te volitve niso bile legalne ali legitimne. V Srbiji pač pravijo, da se volitve ne dobivajo z glasovanjem, ampak s štetjem."

Ob tem dodaja, da je SNS izjemno uigran stroj, ki ima 750.000 članov. Eni pritiski so neposredni, drugi posredni. "V Srbiji dobiš službo najlažje, če imaš knjižico vladajoče stranke, v zameno pa se seveda pričakuje, da boš glasoval zanjo. In ne samo to, včasih se od koga pričakuje, da bo zagotovil še recimo pet glasov. In potem morajo oni poslati sliko volilnega lističa in osebne izkaznice. Že na volišču so tudi ljudje iz SNS-a, ki kljukajo, kdo je prišel, ki imajo neke vzporedne imenike in preštevajo glasove," je pojasnil dobro organiziran sistem delovanja stranke.

V povezavi s tem je tudi delno razumljivo, zakaj veliko ljudi in politične elite niso naklonjeni Evropski uniji, "ker vedo, da vse to v primeru članstva ne bo šlo več skozi".

Dolgoletni dopisnik Dela Vili Einspieler o volitvah v Srbiji

"Vučić se ne bo mogel več izgovarjati na druge"

Vučić je, kar je pokazal izid, alfa in omega srbske politike, je edini, ki ima zadostno podporo in moč, da lahko spreminja stvari. "Absolutna večina pa tudi pomeni, da se ne bo mogel več izgovarjati na druge, zdaj bodo njega držali za besedo. Zdaj se bodo spet pogovarjali o tem, zakaj je Radoičić (nekdanji podpredsednik največje stranke Srbov na Kosovu, ki je oktobra prevzel odgovornost za napad na kosovsko policijo v kraju Banjska) še vedno na prostosti, ali obstaja možnost za njegovo izročitev Kosovu, kar je seveda v Srbiji bogokletna ideja. Potem bo prišel na vrsto Ohridski sporazum, ki ga Vučić ni podpisal, se je pa z njim strinjal," nekaj perečih vprašanj, na katere bo moral odgovoriti Vučić, našteva Anžin.

Vodja opozicijske Srbije proti nasilju Miroslav Aleksić je bil nad izidom volitev razočaran. Foto: EPA
Vodja opozicijske Srbije proti nasilju Miroslav Aleksić je bil nad izidom volitev razočaran. Foto: EPA

Na vprašanje, kaj lahko Srbi dejansko pričakujejo po teh volitvah, sogovornik odgovarja, da ne pričakujejo velikih sprememb. "Deklarativno bodo še naprej na poti v Evropsko unijo. Dva pogoja za to pot sta, da se uredi status s Kosovom in da uvedejo sankcije proti Rusiji. Dvomim, da se bo kar koli glede tega spremenilo, še posebej ne Vučićeva stališča, saj jih je izid na volitvah nagradil. Čeprav del srbske politike ravno nasprotno pravi, da je on kriv, da Srbi na Kosovu recimo ne morejo voliti na srbskih volitvah na Kosovu, ampak se morajo voziti v Srbijo in da je v bistvu Kosovo že predal. Vučić je sicer odkrito povedal, da ne bo priznanja Kosova, da ne bo njegovega članstva v Združenih narodih, tako da na neki način se lahko nanj, v narekovajih, zanesejo. Kar govori, tudi uresničuje, sicer pa eno govori za notranjo javnost, drugo pa govori za zunanjo javnost."

Kot pravi, bo večina Srbov raje proti EU-ju, če je za vstop vanj treba urediti status Kosova. Dejstvo pa je, da EU zagotavlja veliko finančne pomoči za Srbijo, ki ostaja besedno pri evropski integraciji. Napovedana prenova železniške proge Beograd–Niš je ocenjena na več sto milijonov evrov, ki jih bo dejansko zagotovil Bruselj. "Evropska unija je v bistvu tista, ki res pomaga Srbiji, ampak tega ne zna skomunicirati. Brez vse te pomoči EU-ja bi bila Srbija v velikih težavah, tako da v bistvu se tudi ne morejo javno odreči tej poti."

Vučićev SNS bo imel v parlamentu absolutno večino
Ščekić: "Ta parlament bo še bolj smešen"

"Izid volitev je posledica volilnih pravil in vsega, kar se je dogajal pred samimi volitvami. Če je Vučić lastnik države, medijev, državne blagajne, če je v kratki predvolilni kampanji podelil enormno količino denarja, če zviša pokojnine, plače v javnem sektorju, potem ta izid ni presenečenje. Na drugi strani je opozicija naredila veliko napako, ker je te volitve spremenila v referendum za ali proti Vučiću," je v analizi volitev v pogovoru z Anžinom dejal Jakša Ščekić, nekdanji novinar in producent. Vučić je to, kot poudarja Ščekić, spremenil v svojo korist. "Nihče ni govoril o načrtih, o tem, kaj prinaša prihodnost. Vučić je nastopil z dikcijo: Če ne boste izbrali mene, potem se bo Srbija ustavila."

Kar se tiče zunanje politike, Ščekić ocenjuje, da bo Vučić skušal nadaljevati s politiko akrobata na žici. Poskušal bo manevrirati med različnimi željami. "Mislim pa, da si je naredil medvedjo uslugo. Karkoli se bo namreč zgodilo, bo on edini krivec za to. Ni več socialistov, ni več drugih strank. Zahod in ZDA to vedo."

Vučić je že včeraj po volitvah dejal, da so pred Srbijo zahtevni časi. "Opozarja, da bo Srbija pod velikim pritiskom. Opozoril je Srbe, da če se Trump vrne na oblast, da se potem ne bo nič spremenilo glede Kosova. Glede Kosova bo imel Vučić vse manjši manevrski prostor."

V parlamentu bo imel zdaj Vučić absolutno večino, 131 glasov. "Tu se ne bo nič spremenilo. Ta parlament bo postal še bolj smešen, ker bo v njem Nestorović, ki bi ga lahko imenovali za neke vrste srbsko različico Trumpa. Njegova stranka je skupina posameznikov, ki so se slučajno znašli skupaj v televizijski oddaji, to so zagovorniki teorij zarot, proticepilcev ... Ta parlament bo še bolj smešen. Ne pričakujem nobene velike spremembe. Če bo Vučić uspel zadržati dobro makrokonomsko sliko, bo skušal kupovati mir doma z dvigom pokojnin in plač ter večjo potrošnjo."

Kar se tiče poti v EU, se po Ščekićevi oceni že več mesecev vidi, da je ta pot izražena le na deklarativni ravni. "Treba je priznati. da politična elita in velika večina Srbov iz več razlogov enostavno ne želi v EU. Recimo tako velike stopnje korupije EU ne bi tolerirala. V Srbiji nikoli ni bilo poštenih volitev, mrtvi so dobili vabila na volitve, vedno se je na njih kradlo glasove, ... Vse bo odvisno od tega, koliko volje bo imel EU, da vključi Srbijo v svoje vode, da bi preprečila ruski vpliv. Če bo EU ocenil, da lahko drži ruski vpliv na Srbijo pod neko mejo, potem bo dejal, da bo Srbija vključena, ko bo pripravljena, češ mi lahko delujemo brez vas."